LESMATERIAAL

Op technofilosofie.com doen we aan toegepaste technofilosofie. Het is ons doel om zoveel mogelijk mensen na te laten denken over de impact van technologie. Wij denken namelijk dat iedereen dat zou moeten doen. Iedereen zou een beetje een technofilosoof moeten zijn. Of je nu technologie ontwerpt, programmeert, implementeert of gewoon gebruikt. Of je nu een professional bent, of een vader, een coach, een vriend, vakantieganger of gewoon een mens.

Moderne digitale technologie rukt op en wij moeten leren om ons daartoe te verhouden. Het gaat daarbij niet om een abstract gegeven, maar gewoon om onze relatie alledaagse, hedendaagse technologie. Smartphones, e-mail, platformen zoals Uber, Tinder, sociale media, sensoren, slimme meters, en ga zo maar door.

Dat is onze missie: zoveel mogelijk mensen zo goed mogelijk te laten nadenken over de impact van technologie.

Dat doen we op allerlei manieren (tools, spellen, keynotes, boeken), maar ook door lesmateriaal aan te bieden.

LESMATERIAAL

De vragen die we behandelen in de technologie impact tool en het bijbehorende lesmateriaal zijn de volgende:

  • Categorie 1. Technologie Algemeen. Wat is technologie eigenlijk? Wat doet technologie met ons? Hoe verandert technologie ons? En wat kunnen wij daarvan leren? Wat betekent technologie voor ethiek? Wat is technosolutionisme? En waarom vecht techniek vaak terug?
  • Categorie 2. Menselijke waarden. Wat betekent moderne, digitale technologie voor onze vrijheid om keuzes te maken? Voor ons geluk? Wat is de invloed van smartphones? Sociale media? Apps? En worden we er gelukkiger van als we alles aan ons zelf meten?
  • Categorie 3.  Privacy en databescherming? Wat is privacy? Waarom is het zo belangrijk? Wat is databescherming? Wat is privacy-by-design? Hoe kunnen we onze privacy en data beschermen?
  • Categorie 4. Data. Wat is Big Data? Waarom schrijf je het met hoofdletters? Wat zijn de voordelen van data? Wat zijn de nadelen? Welke problemen zijn er met Big Data? Waarom is datadriven helemaal geen goed idee?
  • Categorie 5. Transparantie en kunstmatige intelligentie. Wat is AI? Waarom gedijt AI zo vaak in de duisternis. Waarom is transparantie daarom juist zo belangrijk? En moeten we in AI geloven, net als in God?
  • Categorie 6. Inclusiviteit. Krijgen we straks een supermens? Kan technologie racistisch zijn? Is technologie wel inclusief? Is technologie in het nadeel van vrouwen? En wat is het resultaat van teams die niet divers zijn?
  • Categorie 7. Stakeholders en platformen. Wat zijn platformen? Wat is de platform-economie? Wat zijn de voor,- en nadelen? Hoe breng je stakeholders van platformen in beeld?
  • Categorie 8. Bad Actors & Fake News. Hoe kan er allemaal misbruik gemaakt worden van technologie? Wie doet dat? Wat zijn hackers? Abusers? Fakers? En wat is er aan de hand met computers met verbeeldingskracht?
  • Categorie 9. Duurzaamheid / circulariteit. Hoe beoordeel je de impact op het milieu? Efficient gebruik van energie? De gebruikte materialen? De hele keten? En wat is eigenlijk ecomodernisme? Lost technologie de problemen op die ze veroorzaakt heeft?
  • Categorie 10. Impact in de toekomst? Hoe bepaal je de impact op de langere termijn? Hebben we straks nog banen? Wat voor banen? Wat wordt de rol van robots? Hoe komen we daarachter?