CURSUS 5. TRANSPARANTIE & KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE

Wat is kunstmatige intelligentie?
Wat is machine learning en deep learning?
Waarom zijn die technologieën niet transparant?
Waarom is dat zo belangrijk?
Wat is een AI-gaydar?
Is het leven een videospel, omdat computers er goed in zijn ?
Hebben we transparantie nodig om technologie te vertrouwen?
Of vinden we het juist fijn als de wegen van AI ondoorgrondelijk zijn?

Bovenstaande vragen én meer behandelen we in onze supergave, intensieve crash course van precies één uur op www.tict.io

Deze crash course valt uiteen in vijf verschillende ‘secties’ en bestaat uit tekst, plaatjes, oefeningen en filmpjes. De crashcourse inspireert je om nog veel meer na te denken over transparantie en kunstmatige intelligentie. En je mag er mee doen wat je wilt. Daarom hebben ook een zesde sectie toegevoegd met allerlei extra materiaal én een Powerpoint presentatie van de crashcourse. Met die Powerpoint kun je live shinen, maar alleen als je eerst de crash course hebt gedaan!

Maar, bummer, alle materialen van de crashcourse zijn in het Engels. Daarom hebben onderaan deze pagina ook nog even alle materialen verzameld die in het Nederlands zijn (een beetje een zooitje, dus lekker grasduinen maar).

Wij vinden het supergaaf om studenten, werknemers, raadsleden, docenten, bestuurders en anderen de crashcourse te laten doen én dan met ze aan de slag te gaan in een workshop. Met hulp van Technology Impact Cycle Tool gaan we dan écht de discussie aan over de impact van bepaalde technologieën. Daarbij gebruiken we de voorbeeldcases of nemen we technologieën uit de praktijk. Wil je dat wij je een keer helpen met zo’n workshop, neem dan contact op (rens@technofilosofie.com).

Verder geven we (Rens) supergave, interactieve presentaties over dit onderwerp en veel meer. Zie voor informatie, deze pagina: spreker.

Tenslotte geven we regelmatig workshops en masterclasses. De actuele mogelijkheden, zie je op deze pagina. Voel je verder ook vrij om contact met ons op te nemen om te zien of maatwerk mogelijk is. We verspreiden de boodschap heel graag.

Ons doel is dat je gebruik maakt van (delen van) het materiaal om je eigen onderwijs in te richten om je leerlingen of studenten te helpen na te denken over hun relatie met technologie. En let op, het is allemaal Work in Progress. Het is technologie, dus het verandert steeds. Elke keer als we wat nieuws horen, lezen of voelen, vullen we dat aan op dit platform (altijd in de laatste sectie van de crash course).

NEDERLANDS
Regelmatig krijgen we de vraag of er ook materialen in het Nederlands zijn? Dat kan. Wat we hebben, hebben we verzameld op deze pagina. Zie het vooral als een vergaderbak, waarin je na hartenlust kunt grasduinen, maar waar rijp en groen, bruikbaar en onbruikbaar door elkaar lopen.

Hier gaan we:

Een Word – document met onze (oude) cursussen. Plakken en knippen maar.
De masterclass die we ooit gaven in soort van PowerPoint – versie. Die staat hier.
Een Powerpoint met een introductiecursus in AI;
Een Powerpoint met een gevorderde cursus in AI;
Een Powerpoint van een 10-10-10 workshop (10 minuten inspiratie, 1o minuten werken, 10 minuten reflecteren).