INSCHRIJVEN

Binnen de technofilosofie – community binnen Fontys hebben we de ambitie om zoveel mogelijk na te laten denken over hoe ze zich willen verhouden tot technologie. Eén van de manieren die we daarbij gebruiken is om een aantal workshops aan te bieden. We organiseren regelmatig workshops of masterclasses of we houden open workshops, waar je kunt aansluiten.

Wil je dat wij een keer workshop speciaal voor jou organiseren, dan kan dat ook. Neem dan even contact met ons op, via rens@technofilosofie.com.

De workshops zijn gestructureerd rondom de onderwerpen van de technology impact cycle tool. Het gaat daarbij om de volgende workshops waaruit je kunt kiezen én we kunnen natuurlijk ook een algemene overview-workshop doen, of maatwerk.

  • Categorie 1. Technologie Algemeen. Wat is technologie eigenlijk? Wat doet technologie met ons? Hoe verandert technologie ons? En wat kunnen wij daarvan leren? Wat betekent technologie voor ethiek? Wat is technosolutionisme? En waarom vecht techniek vaak terug?
  • Categorie 2. Menselijke waarden. Wat betekent moderne, digitale technologie voor onze vrijheid om keuzes te maken? Voor ons geluk? Wat is de invloed van smartphones? Sociale media? Apps? En worden we er gelukkiger van als we alles aan ons zelf meten?
  • Categorie 3.  Privacy en databescherming? Wat is privacy? Waarom is het zo belangrijk? Wat is databescherming? Wat is privacy-by-design? Hoe kunnen we onze privacy en data beschermen?
  • Categorie 4. Data. Wat is Big Data? Waarom schrijf je het met hoofdletters? Wat zijn de voordelen van data? Wat zijn de nadelen? Welke problemen zijn er met Big Data? Waarom is datadriven helemaal geen goed idee?
  • Categorie 5. Stakeholders en platformen. Wat zijn platformen? Wat is de platform-economie? Wat zijn de voor,- en nadelen? Hoe breng je stakeholders van platformen in beeld?
  • Categorie 6. Bad Actors & Fake News. Hoe kan er allemaal misbruik gemaakt worden van technologie? Wie doet dat? Wat zijn hackers? Abusers? Fakers? En wat is er aan de hand met computers met verbeeldingskracht?
  • Categorie 7. Transparantie en kunstmatige intelligentie. Wat is AI? Waarom gedijt AI zo vaak in de duisternis. Waarom is transparantie daarom juist zo belangrijk? En moeten we in AI geloven, net als in God?
  • Categorie 8. Inclusiviteit. Krijgen we straks een supermens? Kan technologie racistisch zijn? Is technologie wel inclusief? Is technologie in het nadeel van vrouwen? En wat is het resultaat van teams die niet divers zijn?
  • Categorie 9. Duurzaamheid / circulariteit. Hoe beoordeel je de impact op het milieu? Efficient gebruik van energie? De gebruikte materialen? De hele keten? En wat is eigenlijk ecomodernisme? Lost technologie de problemen op die ze veroorzaakt heeft?
  • Categorie 10. Impact in de toekomst? Hoe bepaal je de impact op de langere termijn? Hebben we straks nog banen? Wat voor banen? Wat wordt de rol van robots? Hoe komen we daarachter?