SPELLEN

Wij, van technofilosofie.com, maken spellen die je helpen na te denken over de impact van technologie. Sommige spellen zijn wat serieuzer (maar nog steeds leuk), zoals het Moral Design Spel en sommige wat minder serieus, maar nog veel leuker en daarom niet minder belangrijk, zoals het complot,- of compotespel.

Hieronder een korte beschrijving van de spellen, met een link naar veel – veel meer informatie.

MORAL DESIGN SPEL
Soms wordt een stad met veel digitale spullen, geheel onterecht een ‘slimme’ stad genoemd. Immers, het feit dat iets digitaal is, maakt het nog niet slim.

Daarom ontwierp het lectoraat Moral Design Strategy en het lectoraat Journalistiek en Verantwoorde Innovatie van Fontys een spel, dat je helpt na te denken over techno – ethische vraagstukken. Wanneer is iets echt slim?

Kruip in de huid van een personage, en probeer anderen te overtuigen van wat een echt slimme stad is! En, als dat niet lukt, speel ze dan weg met je powerpunten!

We speelden het spel al met veel succes in verschillende gemeenten én er is nu ook een versie voor het onderwijs! Meer nieuwe versies zijn in de maak!

Veel meer over het spel (bestellen, mogelijkheden)
Onze cases
Artikel in stadszaken.nl.

 

COMPLOT,- OF COMPOTETHEORIE?
Straks zijn er weer feestdagen. Gezellig met de hele familie aan de kerstdis of gourmetten met oud en nieuw. Of Pasen. Of verjaardagen. Maar wat als er plotseling, tussen de garnalencocktail en de kalkoen door, complottheorieën op tafel komen? Wat als Ome Henk gelooft dat Bill Gates ons micro-chipt via de vaccins? Of dat kinderen autistisch worden als ze worden gevaccineerd?

Wat als Tante Annie denkt dat de aarde plat is? Of die éne neef die een heel verhaal begint over vogels die niet echt zijn, of reptielen van de planeet Alpha Draconis. Wat als het slimmere nichtje wijst op Edward Snowden en dat die achteraf gelijk had? Wat dan? Hoe houden we het dan nog een beetje gezellig? Gratis te downloaden of te bestellen.

Hier veel, veel meer.

GREATEST EXPERTS OF ALL-TIME
Wil jij weten of je een goed technologisch product hebt gemaakt? Waarom vraag je het niet aan Edward Snowden of aan Mark Zuckerberg?

Wat vind David Attenborough ervan? Heeft Elon Musk een mening, denk je? En Jack Dorsey? Of de bedenker van de Facebook-duim. Gaat die er nog iets van vinden?

Het spel is verkrijgbaar in een prachtig doosje, ontworpen door Chris Geene, maar er is ook een digitale variant van het spel (PDF).

De vragen in het spel zijn verbonden met de Technologie Impact Cycle Tool, dus je kunt ook een deep dive doen, door extra vragen op www.tict.io te beantwoorden.

Hier veel meer over dit spel.

 

Heb jij een idee voor een spel, laat het ons weten!