DE BEDOELING

Online Koortsdromen

Op technofilosofie.com doen we aan toegepaste technofilosofie. Geen idee of die term bestaat, maar het is ons doel om zoveel mogelijk mensen na te laten denken over de impact van technologie.

Het liefst doen we dat op een tastbare manier. Niet alleen papier, blogs of onderzoek, maar spellen, tools, kunstprojecten en boeken die je op je nachtkastje kunt leggen in plaats van je telefoon!

Wij geloven er namelijk in dat  iedereen dat zou moeten nadenken over de impact van technologie. Iedereen zou een beetje een technofilosoof moeten zijn. Of je nu technologie ontwerpt, programmeert, implementeert of gewoon gebruikt. Of je nu een professional bent, of een vader, een coach, een vriend, een baas, een vakantieganger of gewoon een mens.

Moderne digitale technologie rukt op en wij moeten leren om ons daartoe te verhouden. Het gaat daarbij niet om een abstract gegeven, maar gewoon om onze relatie met alledaagse, hedendaagse technologie. Smartphones, e-mail, platformen zoals Uber, Tinder, sociale media, sensoren, slimme meters, en ga zo maar door.

Dit is extra belangrijk omdat technologie bepaalt hoe wij de wereld zien en omdat technologie ons verandert. De keuzes die je maakt over de technologie die je gebruikt en de manier waarop je die technologie gebruikt, bepaalt dus ook voor een deel wie je bent als mens. En, als je technologie ontwerpt of programmeert, dan ben je ook dus bezig met het veranderen van mensen.

Op dit platform bieden we een hele hoop dingen aan om je te helpen om na te denken over de impact van technologie. Hieronder staan die op een rijtje en daaronder bekijken we het belang van technofilosofie vanuit een aantal invalshoeken (het onderwijs, de wereld, de lachspieren).

HOE DOEN WIJ DAT:

  • We schrijven boeken: waarom je altijd wilt winnen van je navigatiesysteem (2020) en Appen is het nieuwe roken (2017);
  • We hebben een gratis online tool, die je helpt de juiste vragen te stellen met betrekking tot de impact van technologie. Deze tool is in het Engels en wordt, door onderzoek, nog steeds verbeterd;
  • We hebben het spel: Is het een complot of een compotetheorie, om complottheorieën bespreekbaar te maken tijdens het familiediner.
  • In de tool zitten 10 crashcourses (per december 2020 zitten ze er allemaal in), waarin je in één uur na leert te denken over een bepaalde aspect van de impact van technologie. Al de materialen in deze crashcourses zijn gratis en kunnen hergebruikt worden. Iets verder op deze pagina staat opgesomd welke vragen behandeld worden;
  • We schrijven wekelijkse columns en soms een essay;
  • We brengen een tweewekelijkse nieuwsbrief uit;
  • We houden voor je bij wat interessant is om te lezen en als we het boek nog hebben, mag je het van ons hebben;
  • We (Rens) functioneren als spreker. We hebben een interactieve keynote waarin we ingaan op de belangrijkste technologische vragen van deze tijd. Daarnaast geven we gastcolleges, workshops en inspiratiesessies. Dat doen we voor studenten, managers, raadsleden, beleidsbepalers, etc…

HET BELANG VAN TECHNOFILOSOFIE – VOOR HET ONDERWIJS

We vragen studenten steeds vaker om te werken aan een betere maatschappij door problemen op te lossen.  In groepen werken studenten aan het oplossen van problemen, vaak doen ze dat met technologie. Ze doen dat in hippe, open, vraag gestuurde onderwijsvormen met nog hippere namen zoals Embrace Technology, YourFutureWork, TEC for Society, EmpowerTec of BILL. De kwaliteit van dit onderwijs is vaak heel hoog, de kwaliteit van de oplossingen en het begrip van de daadwerkelijke impact van technologie vaak niet. Technofilosofie helpt om wél goed na te kunnen denken over de impact van technologie.

HET BELANG VAN TECHNOFILOSOFIE – VOOR JOU

Studenten zijn mensen. Jij bent ook een mens. We leven allemaal in een wereld die in toenemende mate digitaliseert. Waar we eerst dingen wilden die we niet konden, kunnen we nu dingen waarvan we ons moeten afvragen of we ze wel willen. Daarnaast beïnvloedt technologie hoe wij de wereld zien en hoe wij de wereld ervaren. Daarom is het belangrijk om studenten na te leren denken over de impact van technologie en de relatie die zij hebben met technologie. Maar wat geldt voor de studenten, geldt voor iedereen. Of je nu een voetbalvader bent in een WhatsAppgroep? Een vrijgezel met Tinder. Een buienradar-verslaafde. Een CEO die in kunstmatige intelligentie wil investeren? Een klant van Uber? Een gebruiker van de CoronaMelder en ga zo maar door.

HET BELANG VAN TECHNOFILOSOFIE – VOOR DE LACHSPIEREN

Nadenken over technologie is vooral heel leuk. Op technofilosofie.com proberen we humor en technologie te verbinden en daar zijn we goed in. Zo schreef Rens van der Vorst het boek Waarom je altijd wilt winnen van je navigatiesysteem, met afstand het leukste boek over onze relatie met technologie. Daarnaast hebben we 10 superleuke crashcourses gemaakt die inhoudelijk zijn, en leuk. We hebben het briljante complottheoriespel. Ook schrijven we columns-om-te-lachen en hebben we met afstand de leukste nieuwsbrief over technologie.

HET BELANG VAN TECHNOFILOSOFIE – VOOR DE WERELD

Verbeter de wereld, begin bij de wereld. Rutger Bregman begint zijn boek over vooruitgang met de belangrijkste les uit de geschiedenis: vroeger was alles slechter! We hebben met zijn allen enorm veel vooruitgang geboekt en niet dankzij politiek of religie, maar dankzij de wetenschap. Dankzij technologie. Maar nu we minder vaak honger hebben, nu er minder analfebetisme is, en minder kindersterfte kunnen we ons de luxe veroorloven om de vraag te stellen: maakt technologie de wereld (nog steeds) beter. En wat is beter?

Maak technologie ons milieu kapot? En maakt technologie het ook weer beter? Krijgen we een nucleaire oorlog? Kunstmatige intelligentie die ons domineert? Surveillance Kapitalisme? En vergeet niet, technologie verandert snel. Groei is soms exponentieel. Dingen kunnen snel veranderen. En dat betekent dat we er met zijn allen voor moeten zorgen dat dingen ten goede blijven veranderen. Dat doen we – meer en meer – door te leren hoe we ons moeten verhouden tot technologie.

Door na te denken over technologie. Technofilosofie dus.

Er wordt, gelukkig, al op heel veel plaatsen nagedacht over dit onderwerp. Universiteiten en Hogescholen door heel Nederland en over de hele wereld richten zich op dit vakgebied. Gelukkig maar, want de discussie is van levensbelang. Technologie zou niet leidend moeten zijn, de manier waarop wij technologie zien en gebruiken wel. Technologie & Filosofie en Technologie & Ethiek zijn onderwerpen die steeds meer aandacht krijgen. In Nederland wordt er op allerlei gebied werk verricht en onderzoek gedaan, zoals in Nederland bij het Rathenau – Instituut, de Waag Society, SETUP en het centrum voor Ethics & Technology van de 4TU. Maar ook in de populaire media neemt ons perspectief op (digitale) technologie een steeds belangrijkere rol in.

Wij proberen daar ons steentje aan bij te dragen op een zo concreet mogelijke manier.

EN WIE ZIJN WIJ DAN?

Dit platform wordt gerund door Rens van der Vorst. Rens is een technofilosoof (dat is geen beschermde titel, dus dat is lekker). Iemand die het leuk vind om zijn gedachte over de impact van technologie op de mens en de maatschappij te ordenen en met jou te delen. Daarmee is hij zeker geen Evgeny Morozov (want dat is een held) maar helpt hij jou hopelijk wel om na te denken over de impact van technologie op jouw leven en onze maatschappij.

Rens werkt bij Fontys en binnen Fontys is er een grote groep mensen die dit ook ontzettend interessant vinden. We zijn druk bezig om dat te ordenen, zodat we binnenkort met een grote groep mensen werken aan dit platform. Het is één van de speerpunten van Fontys om bij te dragen aan een duurzame en rechtvaardige maatschappij. Technofilosofie in alle opleidingen van Fontys is daarbij van cruciaal belang.

Rens is ook auteur en spreker. In een interactieve presentatie, waarbij het publiek de onderwerpen kiest, behandelt hij de belangrijkste technologische vragen van deze tijd. Wil je Rens een keer inhuren om te komen spreken, dan kan dat hier.