DE BEDOELING

Technofilosofie is niet alleen belangrijk maar moet vooral ook leuk zijn. Hier leggen we je uit wat wij daaraan doen!

Rutger Bregman begint zijn boek over vooruitgang met de belangrijkste les uit de geschiedenis: vroeger was alles slechter! We hebben met zijn allen enorm veel vooruitgang geboekt en niet dankzij politiek of religie, maar dankzij de wetenschap. Dankzij technologie. De afbeelding hieronder laat zien hoe we op een groot aantal gebieden met zijn allen spectaculaire vooruitgang hebben geboekt.  Natuurlijk zijn er ook indicatoren waarmee het minder gaat (klimaat, uitstervende dieren om eens wat te noemen) maar in grote lijnen beweegt onze wereld in enorm tempo de juiste kant op. Dat moet echter wel zo blijven!

Immers, zoals je vast wel eens een internetvisionair van een podium hebt hoort schreeuwen, we leven in exponentiële tijden.

Verandering is de enige constante! Groei is exponentieel! Alle oude structuren gaan veranderen onder invloed van technologie!

En dan volgt steevast de opsomming van nieuwe technologie. Nano, Gen, Big Data, Internet of Things, VR, AR, Singularity, Blockchain, Quantified Self, en ga zo maar door.

We maken het hier misschien een beetje belachelijk, maar het is een feit dat we meer en meer in een wereld leven vol technologie en dat veel steeds sneller verandert. Dat betekent dat we er met zijn allen voor moeten zorgen dat dingen ten goede blijven veranderen. Dat doen we – meer en meer – door te leren hoe we ons moeten verhouden tot technologie. Door na te denken over technologie. 

Waar we in het verleden ons afvroegen waarom kunnen we niet doen wat we willen, moeten we ons nu steeds vaker afvragen: willen we wel, wat we kunnen?

Als je het hebt over nadenken over technologie kom je al snel bij wetenschappen, zoals filosofie en ethiek, maar die zijn vaak oud, hebben alle tijd en zijn theoretisch en technologie is vaak nieuw, snel en pragmatisch. Juist door die twee te confronteren ontstaat iets nieuws. Technofilosofie.

Er wordt, gelukkig, al op heel veel plaatsen nagedacht over dit onderwerp. Universiteiten en Hogescholen door heel Nederland en over de hele wereld richten zich op dit vakgebied. Gelukkig maar, want de discussie is van levensbelang. Technologie zou niet leidend moeten zijn, de manier waarop wij technologie zien en gebruiken wel. Technologie & Filosofie en Technologie & Ethiek zijn onderwerpen die steeds meer aandacht krijgen. In Nederland wordt er op allerlei gebied werk verricht en onderzoek gedaan, zoals in Nederland bij het Rathenau – Instituut, de Waag Society en het centrum voor Ethics & Technology van de 4TU. Maar ook in de populaire media neemt ons perspectief op (digitale) technologie een steeds belangrijkere rol in.

Dit platform, technofilosofie.com, draagt daar aan bij met drie belangrijke uitgangspunten:

  1. Het moet leuk zijn;
  2. Het moet gaan over jou!
  3. Er is (les)materiaal over beschikbaar.

Omdat het leuk is, omdat het over jou gaat en omdat er (les)materiaal beschikbaar is hopen wij zoveel mogelijk mensen te inspireren om ook na te denken over technologie.  Uiteindelijk bepalen wij hoe technologie onze toekomst vorm geeft. Maar dan moeten we er wel zoveel mogelijk en met zoveel mogelijk over nadenken.

#Hoedan?

Op dit platform bieden we een aantal zaken aan. Ten eerste lesmateriaal in zes verschillende modules.

  1. Technologie in het algemeen – is een kip technologie?
  2. (Big) Data – Is datadriven zijn wel zo’n goed idee?
  3. Aandacht – we zijn waar we onze aandacht aan besteden, maar wie bepaalt dat eigenlijk?
  4. Kunstmatige intelligentie – moeten we bang zijn voor AI of NI?
  5. Werkelijkheid – Is het einde van de werkelijkheid nabij?
  6. Platformeconomie – is software een goede baas?

Per module bieden we inspirerende long reads, oefeningen, achtergrondmateriaal en slidedecks. We doen alles zoveel mogelijk onder Creative Commons, zodat je overal gebruik van kunt maken. Ook geven we de modules in blokjes van 4 uur (in ontwikkeling).

Naast het lesmateriaal doen we een hoop andere leuke dingen op technofilosofie.com. Uiteraard is er het boek, Appen is het Nieuwe Roken, dat je kunt kopen als lekker papieren boek of gratis kunt downloaden. We publiceren wekelijks een nieuwe column van Rens. We houden een medialijst bij met interessante boeken om te lezen en series / documentaires om te bekijken. We verzamelen technoquotes en experimenteren met een sectie over technoseks. En we plaatsen de hele tijd nieuwe berichten en updates.

Ook kun je ons (Rens) boeken als spreker, een soort van technocabaret/inspiratiesessie.

#Wiedan?

Dit platform wordt gerund door Rens van der Vorst. Rens is een technofilosoof (dat is geen beschermde titel, dus dat is lekker). Iemand die het leuk vind om zijn gedachte over de impact van technologie op de mens en de maatschappij te ordenen en met jou te delen. Daarmee is hij zeker geen Evgeny Morozov (want dat is een held) maar helpt hij jou hopelijk wel om na te denken over de impact van technologie op jouw leven en onze maatschappij.

Rens werkt bij Fontys en binnen Fontys is er een grote groep mensen die dit ook ontzettend interessant vinden. We zijn druk bezig om dat te ordenen, zodat we binnenkort met een grote groep mensen werken aan dit platform. Het is één van de speerpunten van Fontys om bij te dragen aan een duurzame en rechtvaardige maatschappij. Technofilosofie in alle opleidingen van Fontys is daarbij van cruciaal belang.

Laatst bijgewerkt op 3-3-20.