OVER DEZE SITE
Op technofilosofie.com doen we aan toegepaste technofilosofie. Geen idee of die term bestaat, maar het is ons doel om zoveel mogelijk mensen na te laten denken over de impact van technologie.
Dat doen we op een tastbare manier. Dus geen eindeloze stroom papier maar spellen, tools, kunstprojecten, lesmaterialen en boeken die je op je nachtkastje kunt leggen in plaats van je telefoon!
We willen eigenlijk dat er zoveel mogelijk mensen nadenken over technologie. Dat er zoveel mogelijk mensen een beetje technofilosoof worden.
Voordat we uitleggen waarom we dat doen en wie wij zijn, zetten we onze belangrijkste producten even voor je op een rijtje.
Wij schrijven boeken. Deze zijn hilarisch, schurend en inzichtelijk en ze hebben maar één doel. Om je na te laten denken over je relatie met digitale technologie. We schreven Appen is het Nieuwe Roken (2017) over onze relatie met onze smartphone. Waarom je Altijd Wilt Winnen van je Navigatiesysteem (2020) met daarin 100 korte verhalen over onze relatie met digitale technologie. Steeds krijg je antwoord op een belangrijke vraag. En, dan is er Digitale Gremlins, een oproep om zo nu en dan digitale technologie een beetje te saboteren (en je meteen beter te voelen). En, heel misschien, als iedereen meedoet, wordt de wereld dan ook een beetje beter!
Daarnaast lezen we boeken, houden we een leeslijst voor je bij, geven we onze boeken weg en schrijven we columns en essays.
Daarnaast hebben we de allerleukste nieuwsbrief (niet de beste, wel de leukste) over technologie van Nederland! Driewekelijks vol zin en onzin. Inschrijven is makkelijk. En, geen zorgen, uitschrijven is nog veel gemakkelijker.
SPREKEN
Je kunt Rens uitnodigen als (keynote)-spreker. Zijn toespraken zijn vurig, hilarisch, schurend, inzichtelijk en ze laten je nadenken. Geschikt voor elk publiek, en super interactief. Rens vertelt, en het publiek lacht en denkt na!
LESMATERIAAL
Op deze site staan 10 gratis cursussen met steeds een ander thema. Daarnaast zijn de cursussen online te volgen (inclusief certificaten) via onze Technology Impact Cycle Tool op www.tict.io. Er zijn cursussen over technologie in het algemeen, menselijke waarden, privacy, data, transparantie en AI, inclusiviteit, stakeholders, kwaadwillende actoren, duurzaamheid, platformen en de toekomst. De online cursussen zijn in het Engels.
We bouwen tools (meestal samen met studenten) waarmee we actief de wereld proberen te verbeteren. We bestrijden vuur met vuur (of nou ja, een bosbrand met een waakvlam). Zo bouwden we de CEPTCHA (een alternatief voor de CAPTCHA) en een Technology Impact Cycle Tool, waarmee je de impact van elke technologie kunt meten!
SPELLEN
Wij, van technofilosofie.com, maken spellen die je helpen na te denken over de impact van technologie. Sommige spellen zijn wat serieuzer (maar nog steeds leuk), zoals het Moral Design Spel en sommige wat minder serieus, maar nog veel leuker en daarom niet minder belangrijk, zoals het complot,- of compotespel.
WAAROM DOEN WE DIT ALLEMAAL?
Om te beginnen zijn we hartstikke ijdel en hebben we het vage besef, dat als we hard geloven dat we iets zinnigs doen, dat ons leven dan ook zinniger lijkt. Maar, met die disclaimer, geloven wij erin dat iedereen zou moeten nadenken over de impact van technologie. Iedereen zou een beetje een technofilosoof moeten zijn. Of je nu technologie ontwerpt, programmeert, implementeert of gewoon gebruikt. Of je nu een professional bent, of een vader, een coach, een vriend, een baas, een vakantieganger of gewoon een mens.
Moderne digitale technologie rukt op en wij moeten leren om ons daartoe te verhouden. Het gaat daarbij niet om een abstract gegeven, maar gewoon om onze relatie met alledaagse, hedendaagse technologie. Smartphones, e-mail, platformen zoals Uber, Tinder, sociale media, CHATGPT, sensoren, slimme meters, en ga zo maar door.
Dit is extra belangrijk omdat technologie bepaalt hoe wij de wereld zien en omdat technologie ons verandert. De keuzes die je maakt over de technologie die je gebruikt en de manier waarop je die technologie gebruikt, bepaalt dus ook voor een deel wie je bent als mens. En, als je technologie ontwerpt of programmeert, dan ben je ook dus bezig met het veranderen van mensen. Je bent ethiek aan het bedrijven met andere middelen.
Op dit platform bieden we daarom een hoop dingen aan om je te helpen om na te denken over de impact van technologie. Maar ook om er zelf wat aan te doen.
HET BELANG VAN TECHNOFILOSOFIE – VOOR HET ONDERWIJS
We vragen studenten steeds vaker om te werken aan een betere maatschappij door problemen op te lossen. In groepen werken studenten aan het oplossen van problemen, vaak doen ze dat met technologie. Ze doen dat in hippe, open, vraag gestuurde onderwijsvormen met nog hippere namen zoals Embrace Technology, YourFutureWork, TEC for Society, EmpowerTec of BILL. De kwaliteit van dit onderwijs is vaak heel hoog, de kwaliteit van de oplossingen en het begrip van de daadwerkelijke impact van technologie vaak niet. Technofilosofie helpt om wél goed na te kunnen denken over de impact van technologie.
HET BELANG VAN TECHNOFILOSOFIE – VOOR JOU
Studenten zijn mensen. Jij bent ook een mens. We leven allemaal in een wereld die in toenemende mate digitaliseert. Waar we eerst dingen wilden die we niet konden, kunnen we nu dingen waarvan we ons moeten afvragen of we ze wel willen. Daarnaast beïnvloedt technologie hoe wij de wereld zien en hoe wij de wereld ervaren. Daarom is het belangrijk om studenten na te leren denken over de impact van technologie en de relatie die zij hebben met technologie. Maar wat geldt voor de studenten, geldt voor iedereen. Of je nu een voetbalvader bent in een WhatsAppgroep. Een vrijgezel met Tinder. Een buienradar-verslaafde. Een CEO die in kunstmatige intelligentie wil investeren? Een klant van Uber? Een (voormalig) gebruiker van de CoronaMelder en ga zo maar door.
HET BELANG VAN TECHNOFILOSOFIE – VOOR DE LACHSPIEREN
Nadenken over technologie is vooral heel leuk. Op technofilosofie.com proberen we humor en technologie te verbinden en daar zijn we goed in. Zo schreef Rens van der Vorst Digitale Gremlins en Waarom je altijd wilt winnen van je navigatiesysteem, met afstand de leukste boeken over onze relatie met technologie. Daarnaast hebben we 10 superleuke crashcourses gemaakt die inhoudelijk zijn, en leuk. We hebben het briljante complottheoriespel. Ook schrijven we columns-om-te-lachen en hebben we met afstand de leukste nieuwsbrief over technologie.
EN WIE ZIJN WIJ DAN?
Dit platform wordt gerund door Rens van der Vorst. Rens is een technofilosoof (dat is geen beschermde titel, dus dat is lekker). Iemand die het leuk vind om zijn gedachte over de impact van technologie op de mens en de maatschappij te ordenen en met jou te delen. Daarmee is hij zeker geen Evgeny Morozov (want dat is een held) maar helpt hij jou hopelijk wel om na te denken over de impact van technologie op jouw leven en onze maatschappij.
Rens werkt bij Fontys en binnen Fontys is er een grote groep mensen die dit ook ontzettend interessant vinden. We zijn druk bezig om dat te ordenen, zodat we binnenkort met een grote groep mensen werken aan dit platform. Het is één van de speerpunten van Fontys om bij te dragen aan een duurzame en rechtvaardige maatschappij. Technofilosofie in alle opleidingen van Fontys is daarbij van cruciaal belang.
Rens is ook auteur en spreker (maar dat had je vast al door). In zijn keynotes behandelt hij de belangrijkste technologische vragen van deze tijd. Wil je Rens een keer inhuren om te komen spreken, dan kan dat hier. Mailen (rens@technofilosofie.com) of bellen (06-50242071) mag natuurlijk ook.