ESSAYS

Online koortsdromen

Nieuw: Technofilosofie FrameWork en Essay door Jo-An Kamp, Wouter Lancee en Huub Prüst.

(Now also in English)

Jo-An, Huub en Wouter nemen je mee in deze paper van de oude denkers, naar moderne tools!

Soms denken we op technofilosofie wat langer na over een onderwerp en maken we er een essay van. Deze essays verzamelen we op deze pagina. Uiteraard gratis te lezen, downloaden, verspreiden en aan te passen.

 1. Spionagekapitalisme
  Shoshana Zuboff schreef een indrukwekkend boek over leven in tijd van spionagekapitalisme. Belangrijk, onmisbaar, inspirerend, inzichtelijk en saai, saai, saai. En ook nog eens 600 bladzijdes vol met veel te moeilijke woorden. Daarom maakte ik een samenduiding. Deze kun je hier lezen of hier bekijken/downloaden als PDF.
 2. De toekomst van het onderwijs
  Surf organiseerde een schrijfwedstrijd over de toekomst van het onderwijs. Uiteraard deden we mee. We publiceren het essay hier, na bekendmaking van de uitslag, weet je ook meteen wat je leest. Update: geen prijs!
 3. Appen is het Nieuwe Roken
  Voor Emerce schreef ik een veelgelezen essay over de vraag waarom Appen het nieuwe Roken is. Je vindt het essay hier of hier in het Engels.
 4. Informatie en filters
  Een uit de losse pols opgestelde – vermakelijke – analyse van het belang van filters en het gevaar ervan. Het essay staat hier.