NIEUWSBRIEF #5

‘THE MOST PROFOUND TECHNOLOGIES ARE THOSE THAT DISAPPEAR’ – MARK WEISSER

Nieuwsbrief #5

UIT DE INTERNATIONALE PERS

De eerste schermen, de eerste devices begonnen als speeltjes van de elite. Hipsters, patsers met iPhones, maar inmiddels zijn schermen voor de rest en is menselijk contact de nieuwe luxe. Dit artikel uit de NY Times laat zien dat diensten-via-schermen vaak goedkoper zijn en daarom toegepast worden op de minder gefortuneerden. Net zoals rijke mensen vroeger dik waren en arme mensen arm (en nu andersom: Fast Food!), gebeurt dat ook bij schermen. Alleen dan sneller.

Als we leven willen typeren, stellen we vaak de vraag: kan het zichzelf reproduceren? Immers, zelf de meest eenvoudige organismen zijn in staat om zich voort te planten, maar zelfs geavanceerde robots kunnen het niet. Of toch? Artikel in Wired.

UIT DE NATIONALE PERS

Google begint een soort Netflix voor games. Wie Google een beetje kent, weet dat het ultieme doel van Google het verzamelen van data is, waaruit conclusies getrokken worden die weer verkocht worden aan hun échte klanten. Daarom is Google Maps gratis, daarom is Google Android gratis en daarom moet iemand enorm gebaald hebben dat de data van gamers nog niet kon worden geoogst. Want gamen doen we massaal.  Dus met een beetje Kunstmatige Intelligentie moet je toch hele interessante dingen kunnen leren van game-gedrag in Fortnite of GTA. Koopt u straks ineens avocado’s omdat u zo verdedigend speelt in FIFA 19.

In het FD (wel even registreren) stond een artikel over plannen voor een nieuwe wijk in Helmond waar je gratis kunt wonen in ruil voor je data. Ik las in het artikel ook de term Big Brown Data. En dat is ongeveer wel, wat u denkt dat het is.

Big Mac of Big Data? McDonalds kocht een AI – startup voor 300 miljoen om de ‘drive-in ervaring te personaliseren’. Oftewel je nummerbord herkennen en kijken of ze je meer kunnen verkopen. Het is onderdeel van een breder patroon waarin de klassieke ‘stenen shops’ de weg inslaan van Amazon-ification. Artikel. (Tip van Danny Bloks).

In de Volkskrant stond een mooi artikel over een wereld die is ontworpen voor mannen én dat wordt alleen maar erger met data. Het artikel staat niet online, maar de review van het bijbehorende boek (Invisible Women) wel.

VIDEOS

In Finland heeft 1% van de bevolking een nationale, online AI – cursus gedaan. In Nederland heeft Jim Stolze die ambitie omarmd. Ik ben eraan begonnen en kan het u ook aanraden (hier). Het kost best wel wat tijd, dus als je wat sneller iets wil weten over AI, raad ik deze video aan van HubSpot (6 minuut 15).

Ook in deze cursus, een Rubik’s Cube laten oplossen door een computer. Goed opletten, want het gaat snel (in 0,38 seconde)!

Professor Michio Kaku ziet eruit als een senior lid van de Japanse Maffia en is recentelijk gekozen tot één van de tien intelligentste personen van Amerika (net achter Madonna). Zijn klassieke video, over fysica, maar eigenlijk over het verleden en de toekomst van technologie duurt 42 minuten, maar is van begin tot einde waanzinnig interessant. Een aanrader voor iedereen die erover denkt om iets te gaan doen met technologie.

Tenslotte een TedxTalk (tip van Marco Zondervan) met een warm pleidooi om iedereen te leren om creatief te zijn met (computer) technologie zodat ons wereldbeeld niet wordt bepaald door 20-jarige gasten met een Hoody uit Silicon Valley, maar ook door Keniaanse schoolmeisjes en Noorse bibliothecarissen (whatever!). En een artikel waarom je kinderen juist NIET moet leren programmeren van Robot Onderwijs.

BOEKENTIP

Ik las How To Fix The Future van Andrew Keen met originele voorstellen voor een betere, menselijke toekomst.. Zo stelt Andrew Keen de “You Break it. You Own it” – regel voor. Die zou dan gelden voor bijvoorbeeld Sergej Brin (die van Google) die met zijn zoekmachine lokale kranten om zeep hield, maar best elk jaar 3000 journalisten zou kunnen betalen (en het niet eens merken op zijn bankrekening). Opvallend is wel dat Andrew Keen vaak de toekomst wil repareren door het verleden in ere te herstellen. Dat lijkt een trend te zijn.

BIJ FONTYS / VAN FONTYS

In het najaar van 2018 en vroege voorjaar van 2019 hebben we een TEC for Society project gedraaid. We hebben inmiddels de eindrapportage opgeleverd. De PDF met hier en daar wat plannen voor de toekomst staat hier.

We zijn aan het kijken of we een onderzoeksvoorstel kunnen indienen om middelen te ontwikkelen om te helpen een gevoel te krijgen bij de impact van technologie. Denk aan een interactieve game, een game met een ethische chatrobot, een poster of framework. We overwegen om subsidievoorstellen in te dienen bij TEC for Society of KIEM.

In het gebouw De Witte Dame was op 28 maart een pizza – sessie waarbij 50 studenten samen naar de film Wall-E keken en vervolgens met Rens van der Vorst en Nadine Roestenburg discussieerden over de afhankelijkheid van technologie. Daarna was er pizza, van shoarma tot vega, ook een vorm van technologie! Tijdens de sessie kreeg ik het boek Van Meme tot Mainstream van Fontycollega Nadine Roestenburg en Mens en Technologie van een andere collega Sebas Nouwen. Waarvoor dank. Lees. Voer.