TIPS VOOR BANEN IN 2017

Het Witte Huis waarschuwde in dit rapport recentelijk voor kunstmatige intelligentie op de arbeidsmarkt. Software is eating the world, en dat betekent dat wij moeten nadenken over onze banen. Er is zelfs een coole website/tool waarop je je baan kunt intypen en kunt ontdekken wat de kans is dat een robot je baan zal overnemen. Dat klinkt allemaal heel zorgwekkend, zeker voor boekhouders (97% kans op robotisering!) daarom, speciaal voor 2017, twee stukjes goed nieuws.

1. Een nieuw Beroep -> De Persoonlijke Data Coach
Ten eerste ontstaan er supercoole, nieuwe beroepen. Ik adviseer, als goed voornemen voor 2017, dat u nadenkt over een carrière als Personal Data Coach. Denk er eens over na. Mensen kunnen steeds meer meten aan zichzelf en deze Quantified Self beweging is nu al een miljardenindustrie. U meet uw slaap, uw beweging, uw surfgedrag, uw cholesterol, bloedsuikers, temperatuur. Uw mailgedrag, uw tandenborstel meet u dentale hygiëne, uw vork hoe snel u eet, uw bord wat er op ligt, u heeft een slimme energiemeter, koelkast, stofzuiger en een slimme auto. U houdt bij wat u eet, welke vrienden u ziet. U kijkt films op Netflix, luistert naar muziek op Spotify, leest boeken online, sommige dingen geeft u een like, andere niet en ga zo maar door. Allemaal data, maar dus ook allemaal dingen om te interpreteren, allemaal keuzes, allemaal extra werk. Wat moet u meten, hoe moet u meten en wat moet u met die data?

Daar zit de meerwaarde van de Personal Data Coach. Een soort Personal Shopper of Personal Trainer maar dan voor data. Deze nieuwe baan adviseert u over wat u wel moet meten en wat niet en met welke apparaatjes. De Personal Data Coach, in dit voorbeeld een vrouw, houdt de nieuwste trends in de gaten en kijkt naar uw data. Ze zet uw data om in informatie, in kennis en wijsheid. Ze bekijkt causaliteiten en correlaties, vergelijkt die met andere cliënten en geeft uw persoonlijk advies, zodat u dat allemaal niet meer hoeft te doen. Ze adviseert u over welke data u moet delen (bijv. met uw verzekeraar) en soms adviseert ze u om uw gedrag te veranderen, zodat uw data er beter uit komt te zien (luister eens iets minder Nederlandstalige muziek). Met uw Personal Data Coach wordt u gegarandeerd een datasexual.

Personal Data Coach is, voorspel ik, het beroep van de toekomst. Tot ze overgenomen worden door een algorithme uiteraard.

2. Het Einde van de Dief
Volgens het CBS neemt de criminaliteit in Nederland steeds verder af. Daar zijn een hoop redenen voor te bedenken, maar ik wil er graag nog één aan toevoegen: bezit neemt af. En wat je niet hebt, kun je niet stelen. Elk product wordt een (raar) werkwoord. Je koopt geen DVD’s  je Netflixt, geen CD’s maar Spotify, geen auto maar Über, geen boormachine maar NeigboorGoods, etc… Het is trend die alleen maar zal worden doorgezet. Wasmachines wordt wassen-as-a-service, tablets en laptops worden simpele goedkope apparaten die praten met de Cloud. En terecht, want bezit is een achterhaald concept. Bezit moet je onderhouden, bijwerken, beveiligen, upgraden. Iedereen weet, je wil geen huis op Curacao, je wil een goede vriend met een huis op Curacao! Daarom voorzie ik langzaam het einde van bezit, en daarmee, het einde van de dief.

Althans, de klassieke dief met zijn zaklamp en zorro-masker. De dieven in de cloud, die gaan natuurlijk niet weg.

Geef een reactie