TECHNOLOGIE ALGEMEEN – DENKEN

Op technofilosofie.com/ta-meer staat een link naar een PowerPoint van masterclasses die we gegeven hebben eind 2019. In deze PowerPoint zitten een viertal oefeningen op het gebied van technologie – algemeen.

Oefening 1. Pyramide van Technologie

In deze oefening krijg je eerst uitleg over de Pyramide van Technologie. Daarna word je gevraagd om – samen met een aantal anderen – een poging te doen om de Pyramide van Technologie in te vullen voor het onderwerp muziek. Deze oefening is zowel leuk als inspirerend als inzichtelijk aangezien het helpt om anders te kijken naar technologie (dat is namelijk meer dan alleen digitale technologie) en te begrijpen dat mensen diep technologische wezens zijn.

Hier vind je veel meer over deze oefening en de mogelijkheid om een poster/spel te downloaden en/of bestellen.

Oefening 2. Hoe veranderen technologieën ons leven

Dit is een eenvoudige oefening die volgt op de uitleg over hoe technologie en mensen elkaar beïnvloeden. Daarna is de uitdaging, bij voorkeur van groepen, om één of twee dominante technologische veranderingen aan te wijzen (internet, smartphone, etc..) en te bepalen hoe die de mensen verandert heeft.

Oefening 3. De TICT gebruiken

We zijn bezig met een technology impact tool, ook wel genaamd TICT. Deze zal beschikbaar komen op www.tict.io. Je kunt een willekeurige technologie nemen en de impact proberen te bepalen met de tool. Alle uitleg en voorbeelden via www.tict.io

Oefening 4. Er niet intrappen

In deze oefening wordt gevraagd om oplossingen te bedenken voor twee problemen. De andere helft van de groep wordt vervolgens uitgedaagd om te kijken of het échte probleem wordt opgelost, of dat er sprake is van solutionisme? En, is het misschien zo dat deze technologie terugbijt?

Laatste update: 4-11-19

                                                                                                       (Foto’s Caught In the App – Ritzo Ten Cate)