(BIG) DATA ACHTERGROND

Op deze pagina verzamelen we boeken, artikelen en video’s die je helpen om meer te weten komen rondom data. Er is uiteraard nog veel meer materiaal, maar we beperken ons tot het materiaal dat we zelf gelezen hebben én kunnen aanraden.

Om te beginnen vind je hier ons lesmateriaal (in ontwikkeling!). Hier staat de PowerPoint van deze Masterclasses.

Naast een aantal boeken en suggesties die hieronder staan, hebben ook nog twee aparte verdiepingen:

  1. Een long read over de Quantified Self.  Dat gaat over de dataficering van onszelf. De vraag die daar behandeld wordt, is de vraag: Is Succes een Keuze?
  2. Heb je het over data, dan heb je het ook over Privacy. Lees onder de link een verdieping.
  3.  Of lees het essay over spionagekapitalisme

BOEKEN

Weapons of Math Destruction

Cathy O’Neil schrijft blogs op mathbabe.org en is auteur van het fascinerende boek Weapons of Math Destruction. In haar boek geeft ze talloze voorbeelden die laten zien hoe het gebruik van data ongelijkheid en discriminatie in de hand werkt. Het meest ontluisterende van het boek is de meeste voorbeelden van organisaties of mensen zijn die (big) data gebruiken om goed te doen, maar de resultaten zijn vaak het tegenovergestelde. Lees over Predictive Policing of over de ranking van universiteiten en je begrijpt dat een data – driven society het tegenovergestelde is van een utopie.

Homo Deus

In zijn boek HOMO DEUS, de opvolger van de wereldwijde bestseller Homo Sapiens, verhaalt Yuval Noah Harari over een toekomst vol met data-ism. Daarin wordt ieder individu ontleed in al zijn losse onderdelen, van koopgedrag tot ziektegeschiedenis, met grote voorspellende kracht. Het systeem is nu al betrekkelijk zichtbaar in advertentiemachines op internet. Zoals God ooit werd ontmaskerd als een product van menselijke verbeelding, zo zal ook de menselijke verbeelding worden ontmaskerd als het product van biochemische processen en berekeningen, voorspelt Harari. Nu al schrijven computers verrassend goede muziek en verslaan ze professionele Go-spelers. Het ‘systeem’ zal ons beter gaan kennen en voorspellen dan wij ooit zelf kunnen. En dus zal het nu nog samenbindende geloof in de uniciteit van het individu ernstig gevaar gaan lopen, denkt Harari. Gezellig boek, dus, maar een absolute aanrader.

En natuurlijk over Privacy: Je hebt wel iets te verbergen van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis. In dit boek wordt haarfijn uit de doeken gedaan waarom privacy zo belangrijk is, hoe slecht het daarmee gesteld is én waarom de uitspraak “privacy interesseert met niet, ik heb niets te verbergen”, écht heel dom is. De vraag is overigens of de mensen die dat soort dingen zeggen, dit soort boeken lezen. Jij moet het in ieder geval wel doen, aanrader!

VIDEO’S

Relevante Ted Talks:

Later meer…