KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE – GENIETEN

Op deze pagina staan grappige, trieste, interessante en leuke dingen rondom AI.

Check deze website vol Vreemde Kunstmatige Intelligentie: aiweirdness.com

EEN VAL VOOR ZELFRIJDENDE AUTO’S
Eén van de onderwerpen die altijd snel naar voren komt als het gaat over kunstmatige intelligentie zijn de zelfrijdende auto’s. Maar hoe slim zijn die dingen eigenlijk. Kunstenaar James Bridle bouwde een val.

TAY THE RACIST CHATBOT

In maart 2016 lanceerde Microsoft een chatbot voor twitter. Op haar profiel stond Tay Ai. De kunstmatige intelligentie imiteerde een tienermeisje waar je mee kon twitteren. Het idee was, hoe meer je praat, hoe slimmer Tay zou worden. Helaas, binnen 24 uur, ging Tay ‘Full Goebels’. Andere twittergebruikers waren domme hoeren, negers moesten in concentratiekampen, de Holocaust werd ontkend, een Mexicaanse volkerenmoord aangemoedigd. Triest of grappig, of beide. Maar er zijn wel een paar belangrijke lessen te leren.

  • Is dit een probleem van de ontwerpers of van de Twitter trollen? Had dit voorkomen kunnen worden? Hoe dan? Zijn er legale consequenties? Wat betekent het als Tay 100.000 Tweets per dag afvuurt? Hebben we inzicht in hoe Tay tot haar Tweets kwam?

Lees daarom dit artikel, dat ook alle andere artikelen rondom dit onderwerp opsomt.

KEEP CALM AND RAPE ON

Ander voorbeeld. Gold Bomb, een Australisch bedrijf dat shirts verkocht met opdruk. Je kon uiteraard zelf opdrukken maken, maar er waren ook standaard opdrukken, en die werden bepaald door een algoritme dat uitzocht wat populair was op het internet. Deze standaard-opdrukken verschenen in de catalogus van Amazon.com en waren, op zijn zachtst gezegd, bizar, maar wel een uiting van een probleem waar veel mensen zich zorgen over maken. De AI vormt zich op basis van trainingsdata, die is vaak te vinden op het internet, en wat vinden we eigenlijk van de ‘toon’ van het internet?

THE NIGHTMARE VIDEOS OF CHILDREN’S YOUTUBE

Fantastische Ted Talk van James Bridle, de auteur van New Dark Age, over YouTube en het internet/KI in het algemeen.

JOHN OLIVER OVER ROBOTISERING

Komische video van held John Oliver over Robotisering (19.43 minuten)

Laatste aanpassing: 12-11-19