AANDACHT – MEER

                                                   (Foto’s Ritzo ten Cate – Caught in the App)

Op deze pagina verzamelen we boeken, artikelen en video’s die je helpen om onze relatie met handelaren in aandacht en onze apps te begrijpen. Er is uiteraard nog veel meer materiaal, maar we beperken ons tot het materiaal dat we zelf gelezen hebben én kunnen aanraden.

We bieden ook EXTRA DOWNLOADABLE MATERIAAL aan om colleges / modules te organiseren. Die gegevens vind je hier.
De PPT met betrekking tot de masterclass vind je hier.

Ook wijzen we je op een essay dat we zelf geschreven hebben over informatie, aandacht en information overload. Het gaat in op het belang en gevaar van filters. Lees het artikel hier.

Boeken

De inspirerende JARON LANIER somt in dit boek (link naar boek) 10 redenen op om je social media accounts te verwijderen (en eigenlijk ook om Google niet meer te gebruiken). Hij isoleert op zorgvuldige wijze het probleem, en dat is namelijk dat we te maken hebben met handelaren in aandacht. Deze handelaren (Facebook, Google) verkopen ook hun diensten aan louche types, en omdat je het gemakkelijkste aandacht kunt krijgen met negatieve emoties hebben Facebook en Google onbedoeld wapens gebouwd om democratieën en mensen te beïnvloeden. Het is een fijn, niet al te ingewikkeld boek dat opent met een geweldige metafoor over katten en honden, die je zeker moet lezen.

WOUTER VAN NOORT schreef IS DAAR IEMAND (link naar boek) een verhaal over hoe de smartphone ons leven beheerst. Wouter legt de belangrijkste concepten van onze relatie met onze apps uit. Hij legt uit waarom we steeds op de smartphone zitten en welke gevolgen dat heeft voor onze hersenen. Het is een persoonlijke zoektocht, en Wouter legt uit hoe hij om gaat met zijn smartphone en hij introduceert de gezonde digitale voeding gebaseerd op de 3 M (Mindful, Meaningful, Moderate) van Jocelyn Brewer. (link naar website Jocelyn Brewer). In het tweede deel verhaalt Wouter vooral over omringende concepten zoals de macht van de technologiebedrijven en filterbubbels.

APPEN IS HET NIEUWE ROKEN (link naar boek) is het boek van RENS VAN DER VORST, en uiteraard promoten we dat hier op technofilosofie.com. Dit boek gaat op een leuke, toegankelijke en vrolijke manier in op één van de grootste issues van onze tijd. Het boek is soms confronterend, maar nooit belerend. APPEN IS HET NIEUWE ROKEN is ook gratis verkrijgbaar als gratus E-PUB (link naar downlad pagina) op technofilosofie.com, maar uiteraard adviseren we een echt boek te kopen. Het leuke van Appen is het Nieuwe Roken is dat het boek je helpt om écht goed na te denken over  je relatie met je smartphone.

Het bSuperverslavendoek SUPERVERSLAVEND (link naar boek) van NYU professor ADAM ALTER is meer van hetzelfde als je bovenstaande twee boeken al hebt gelezen. Keuzes maken dus. Het meest verbijsterende inzicht uit dit boek is dat de bazen van Silicon Valley hun eigen kinderen naar de prestigieuze Waldorfschool sturen. En laat dat nou net een school zijn waar technologie niet is toegestaan. Vreemd toch, kinderen van mensen die de hele dag praten over de wonderen van de technologie. De bazen van de tabaksindustrie rookten in ieder geval gewoon thuis.

ALEXANDER MARKOWETZ werkt bij de universiteit van BONN en schreef EEN LEVEN ZONDER SMARTPHONESTRESS. (link naar boek) Het boek is gebaseerd op een App (Menthal) die gebouwd is door de Universiteit en die veel inzicht geeft in de manieren waarop mensen hun smartphone gebruiken. Het boek is redelijk academisch en de schrijver is wel heel zeker van zijn zaak. Daarnaast lijkt het op sommige momenten wel of er helemaal niets goeds uit de smartphone komt. Een beetje: van smartphones word je dom, dus jij bent dom!

Van de man met de cowboyhoed die slangenolie verkocht tot Mark Zuckerberg. Tim Wu introduceert ons op heerlijke wijze, in een verhaal vol met exotische historische karakters, in de wereld van de handelaren in aandacht. Bedrijven die onze aandacht moeten zien te veroveren om ze vervolgens te verkopen aan iemand die ons advertenties wil laten zien. Hét businessmodel van Facebook of Google, en Tim Wu laat zien hoe zo’n businessmodel je uiteindelijk gijzelt en leidt tot een race naar beneden. Geweldig om te begrijpen WAAROM ‘ze’ willen dat je altijd op je telefoon zit.

NICHOLAS CARR schreef THE SHALLOWS. (link naar boek). In het kort komt het er op neer dat Internet en Smartphones ons continu afleiden en prikThe Shallowskelen en het gevolg is dat we oppervlakkiger worden. We worden gedachteloze consumenten van informatie, dat is het verhaal. Carr, niet voor niets genomineerd voor de Pulitzer Prijs argumenteert sterk. Het enige nadeel is dat ‘we’ slaat op al die mensen die al heel slim zijn en zich niet meer kunnen concentreren op Oorlog en Vrede. Maar wat betekent het voor mensen die minder gestudeerd hebben? Worden die ook ‘dommer’ of heeft het juist een heel positief effect? Daar zegt The Shallows niet over. Dus ben je slim, lezen!

Artikelen

Tristan Harris – oprichter van Time Well Spent – verhaalt over de hoe de technologiebedrijven onze geest gijzelen.

The Atlantic stelt zich de vraag of de smartphone een generatie kapot gemaakt heeft

Hoe de Smartphone van de hele wereld een wachtkamer maakte van De Correspondent

Mark Perry die de smartphone vergelijkt met de Lazarusmachine. Het ding maakt dode tijd weer levend, of is dat niet zo?

Video’s

Op YouTube staan geweldige filmpjes van TMI met het onderwerp aandacht:

De eerste smartphone was er pas in 2008 (in Nederland). In 1998 maakte Frans Bromet een filmpje (YouTube) over mensen die echt niet inzagen wat het nut was van een mobiele-telefoon-waarmee-je-kunt-bellen (klassieker).

Ritzo Ten Cate heeft een YouTube lijst waarin hij video’s verzameld over dit onderwerp. Ergens wel ironisch, want YouTube is een grote handelaar in aandacht. Deze lijst vind je hier. (YouTube Link). Deze collectie is meer dan de moeite waard. Ik haal er hieronder nog een paar uit, die méér dan de moeite waard zijn.

De Talk van Sherry Turkle professor van MIT over hoe de nieuwe generatie meer en meer verbonden is, maar ook meer en meer alleen. Sherry legt indringend uit hoe je eenzaamheid alleen kunt bestrijden door te leren om alleen te zijn.

De Talk van Tristan Harris waarin hij uitlegt hoe een handjevol technologiebedrijven onze aandacht en onze geest gijzelen en wat we daaraan kunnen en moeten doen.

Andere sites

Overmijnlike.com

Laatste update: 18-09-2019