AANDACHT – GENIETEN

Oké, hier zijn we dan!

Je weet hoe de handelaren in aandacht werken. Je weet hoe dat tot uiting komt in je apps. Je hebt misschien meer gelezen. Je bent er misschien over na gaan denken en je hebt msschien een aantal oefeningen gedaan om te ervaren hoe het voelt. Maar misschien heb je dat allemaal niet gedaan en ben je gewoon hier om te genieten.

CRACKED SCREEN – PALM READING. Het kan aan mij liggen, maar ik hou ervan (van UV Production House).

 

DUREX maakte een reclame waarbij ze onderzochten op welke manier een smartphone kan bijdragen aan een beter sexleven. De oplossing is ingenieus.

DIGIFRED vroeg: Is dit de eerste zelfrijdende fiets?

BENJAMIN GROSSER, een kunstenaar, maakte twee projecten die ik erg gaaf vond.  Namelijk Safebook, een extensie die je op je browser kunt installeren en dan krijg je Facebook, maar dan zonder content (zie de afbeelding hiernaast). En de demetricator. Het idee van de Demetricator is dat social media geheel wordt gedomineerd door cijfers (metrics). Hoeveel vrienden heb je? Hoeveel retweets? Hoeveel shares? Hoeveel likes? De Demetricator is een browser die je op social media kunt gebruiken, en die getallen weghaalt. Tof. People like this in plaats van 16 people like this. Lees ook het artikel op Wired.

Er zijn overigens mensen die nog verder gaan, zoals deze website waarvan je de content alleen kunt zien wanneer je offline bent.

DEZE HELD maakte een machine die voor hem appt. Met name de Compulsive Opening Weather App Function beroerde mijn ziel.

CAUGHT IN THE APP. Ritzo ten Cate maakt foto’s van mensen die net opkijken van hun mobiele telefoon. #caughtintheapp. Een mobiele telefoon is namelijk een apparaat dat je wegvoert van tijd en plaats. Het haalt je volledig uit het hier en nu, dus wat gebeurt er als mensen terugkomen? Zie je even de desoriëntatie in hun ogen? Is het even leeg? Hoe zien ze eruit als ze terugkomen uit het hier en nu. Prachtige foto’s, en studenten kunnen het ook zelf doen als ze willen, zie daarvoor de workshop de pagina over ervaren.

 

LOOK UP is de video (4:59) van woordkunstenaar Gary Turk waarin hij een warm pleidooi houdt voor sociale contacten die passen bij de waarden die we als mensen hebben.

GRAPPIGE VIDEO OVER DE UITVINDING VAN DE SMARTPHONE
https://www.thelightphone.com/smartphonetm/

WERNER HERZOG maakte een documentaire van dik 30 minuten over het gevaar van de smartphone in het verkeer. Nu is Werner niet meteen de meest vrolijke man als het gaat om nieuwe technologie, maar zijn documentaire is zeer de moeite waard.

De gevaarlijkste plek ter wereldLINDSEY LEE JOHNSON schreef een boek (link naar het boek) met als titel de gevaarlijkste plek ter wereld. Het speelt zich af op een middelbare school waar een desolate wereld wordt geschetst vol schatrijke kinderen die worstelen met hun plek in de wereld. Smartphones, social media, (het gebrek aan) echte connecties, imago, afleiding. Lindsey Lee Johnson schetst een onrustbarend beeld.

GAVE DESIGN IDEEËN, zoals Klemens Schillingers lamp die alleen aangaat, als je je smartphone in het kastje legt.

In de long read praten we over Evil by Design. De manier waarop apps en websites vaak zo ontworpen zijn dat ze gebruik maken van de 7 hoofdzonden bij mensen (trots, gemakzucht, etc…). Op de website DARK PATTERNS een aantal geweldige voorbeelden in de Hall of Shame.

Laatste update: 22-02-19