AANDACHT – ERVAREN

 

Op deze pagina staan een aantal oefeningen die je kunt doen om studenten of anderen echt te laten ervaren wat hun relatie is met hun smartphone en hun apps. Op welke manier je aandacht wordt gekaapt. Het zijn ook toepassingen die je natuurlijk gewoon in je dagelijks leven kunt toepassen voor jou, of op je werk of je gezin.

Heb jij betere manieren om dingen te ervaren, laat het ons dan weten!

De oefening staat beschreven met eventueel extra materiaal om te downloaden.

Ervaring 1. Apps installeren die je bewust maken

In deze oefening installeer je een app op je telefoon die je gedrag bij houdt. Er zijn verschillende mogelijkheden voor dit soort apps zoals Menthal, Moment, Checky of Thrive .Deze apps houden bij hoe je je smartphone gebruikt. Sommige apps tellen de minuten dat je in een bepaalde app zit, anderen tellen het aantal keren dat je je telefoon checkt. Sommigen doen beide. Een oefening kan als volgt lopen:

  • Laat de klas inschatten hoe vaak en hoe lang je doorbrengt op je mobiele telefoon / in je apps;
  • Installeer een app;
  • Spreek een periode af dat de app controleert (meestal een week);
  • Praat over de resultaten.
  • Praat over de gevolgen voor het bewustzijn. Is het meer/minder dan verwacht? Wat ga je ermee doen?

Eravring 2. Apps installeren die je sturen/coachen

Apps zoals Thrive en Forest gaan verder dan alleen bijhouden hoe vaak en hoe lang je je mobiele telefoon gebruikt. Deze apps kun je zo instellen dat ze je mobiele telefoon blokkeren of dat je beloond wordt voor het niet gebruiken van je telefoon (of minder gebruiken). In het geval van Forest groeit er een digitaal bos op je telefoon als je je telefoon niet teveel gebruikt. Het is leuk om met de hele klas een dergelijke app te installeren en dan te praten over de resultaten. Werkte het? Had het invloed op je gedrag? Was je trots dat je je telefoon minder gebruikte? Of juist niet?

Ervaring 3. Challenges. Een minuut/uur/dag/week/zonder

In deze oefening worden studenten geconfronteerd met de intensiteit van de relatie met hun smartphone. Er worden verschillende challenges bedacht, welke uitgevoerd worden door de studenten. Hieronder staan een paar voorbeelden:

Niet in de klas. De meest voor hand liggende challenge is om de telefoon in te leveren in de klas. Een goede oplossing hiervoor is de Telefoon Tas (link naar product). Dit is ook interessant voor oudere (volwassen) leerlingen. Wat doet het met je? Gaat je concentratievermogen omhoog? Je aandacht? Of vond je het verschrikkelijk? Lees ook deze column (link naar column) over telefoons in de klas.

Probeer hem niet te pakken! Dwing jezelf om de telefoon een keer niet te pakken als je staat te wachten of even alleen bent. Bijvoorbeeld bij de bushalte. Of als je in de kroeg staat en je vriend gaat even naar de WC. Of als je in een restaurant zit en je vriendin gaat even haar neus poederen. Probeer ook te observeren wat dat bij je doet. En praat erover in de klas. Een andere oplossing is om te proberen om bepaalde gewoontes te breken. Dus, eerst ontbijten dan pas je smartphone pakken (ipv andersom), of de smartphone niet meenemen naar de WC (??) of niet naar de slaapkamer. Laat de studenten zelf hun challenges bedenken en de ervaringen delen met de klas.

Probeer hem niet mee te nemen. Een flinke stap verder gaat het om de smartphone een keer niet mee te nemen. Maar denk er eens over na. Je gaat uit eten, waarom zou je je smartphone meenemen? Je gaat even naar de Albert Heijn, waarom zou je je smartphone meenemen? Omdat je daarmee de boodschappen scant of betaalt, zeg je? En is dat toeval, denk je. Of bij design? Laat de studenten zelf hun challenges bedenken en de ervaringen delen met de klas.

Digitale Detox. Een dag(deel)/een week. Spreek af om de smartphone een dag niet te gebruiken. Of misschien wel een week. Wat zijn de gevolgen? Hou ze bij in een dagboek en onderzoek je relatie met je smartphone. Vergeet niet, 10 jaar geleden, had niemand een smartphone. Hoe kan dat? Wat doet het met je? Maakt een leven zonder smartphone je blijer? Of juist niet? Hans Schnitzel deed het een week met zijn studenten en schreef er een boek (link naar boek) over. Maar ja, dat waren natuurlijk wel universiteitsstudenten. Hoezo filterbubble.

Geen apps. Een kleinere stap dan bovenstaande kun je uitvoeren door afscheid te nemen van je (social media) apps. Verwijder je  Facebook-App, Instagram App, Twitter App, LinkedIn-App (en misschien ook wel WhatsApp) en kijk wat de gevolgen zijn. Dezelfde vragen als hierboven zijn van toepassing.

Ervaring 4. Caught in the App

Ritzo ten Cate maakt foto’s van mensen die net opkijken van hun telefoon. Het is de bedoeling om de blik in hun ogen te vangen, die vaak verdwaasd en leeg is. Alsof ze van een andere wereld terugkomen in het hier en nu. In één foto zie je de kracht van een mobiele telefoon, een apparaat dat je wegvoert van het hier en het nu. Er is een formule waarin Ritzo workshops organiseert om dit samen met studenten te doen. De aanpak lees je hier.

Ervaring 5. Delen

Simpele oefening. Vraag of mensen hun telefoon aan de persoon naast zich willen geven. Over een minuutje, kwartiertje, uurtje krijgen ze de smartphone weer terug. Verschrikkelijk vinden mensen dat. Vreemd toch, alsof je een deel van je lichaam of je kind weggeeft. Terwijl de persoon naast je niet ‘in’ je telefoon kan. Hieronder een voorbeeld waarbij dit gebeurt bij een TedxTalk.

Ervaring 6. De telefoon aan laten staan

Ik geef toe. We beweren de hele tijd op dit platform dat je telefoon UIT moet staan tijdens de les. Maar, als ervaring, laat ze eens een uur aan staan en turf wat er allemaal binnenkomt zonder dat studenten / leerlingen terug reageren. Elke ping, vibratie wordt geregistreerd. Een Amerikaanse juf deed het, en het zag er zo uit…. maar dat kan jouw klas natuurlijk veel beter! O ja, en dit kan natuurlijk ook tijdens vergaderingen!

Heb je het een keer gedaan, mail je mij dan de resultaten (rens@technofilosofie.com)

 

 

 

 

 

 

Ervaring 7. Myndr
Myndr is een nieuwe (jul 2019 typte ik dit) toepassing om het internetverkeer bij je thuis te reguleren. Het is een druppelvormige knop die je overal weg kunt hangen en dan kun je het type internetverkeer reguleren. Even draaien, en hup geen WhatsApp tijdens het avondeten. Even draaien en geen YouTube. Even draaien en alles dat 18+ is valt weg. Ik ben wel benieuwd hoe dit in de praktijk werkt.

Laatste update: 12-07-19

                                                                                                     (Foto’s: Ritzo Ten Cate – Caught in the App)