TECHNOLOGIE IMPACT TOOLKIT

Een tool die je helpt om gestructureerd na te denken over de impact van technologie?
Met open courses?
En allerlei scans?
Quick, improvement en full?
En voorbeeldcases?
En met open courses?
Die superinteressant zijn?
Gratis?
Ja, Ja, Ja, Ja Ja en nog eens Ja!

Met een groep enthousiaste onderzoekers (docenten, lectoren, werkveld, studenten) en steun van Fontys (2019) en een KIEM-Subsidie (2020) bouwden wij deze tool en de online cursussen.

Je vindt alles op www.tict.io.

Wil je nog wat lezen over de achtergrond. Het hoe en wat en waarom en wie en zo, dan kun je hieronder verder lezen. We behandelen de volgende onderwerpen: WAAROM – HOE – WIE – WAT – IS ER OOK EEN POWERPOINT? JA!

We hebben ook twee PDF’s in Nederlands (stuur even een mail, groot bestand) en Engels (die staat op www.tict.io).

En heb je daar allemaal geen zin in, hebben we ook een kort filmpje:

WAAROM?

Stewart Brand, een ouwe Silicon Valley Hippie, zei het misschien wel het beste: wanneer je mensen wilt veranderen, dan moet je de instrumenten veranderen waarmee ze werken. Doe dat, en je verandert de mensen en de maatschappij. Als we met deze uitspraak in ons achterhoofd kijken naar de veranderingen in onze  maatschappij in de afgelopen 30 jaar, dan doemt er een veelzeggend beeld op. Wij maakten er een filmpje van met de krachtigste tool ooit (PowerPoint!).

Dat betekent dat technologie ontwerpen eigenlijk gelijk staat aan het ontwerpen van mensen en van de maatschappij. Technologie ontwerpen is dus iets waar je écht goed over na moet denken en daar willen wij bij helpen met onze tool.

Maar het gaat niet alleen om ontwerpen. Goed begrijpen wat de impact van technologie is, is voor iedereen belangrijk. Als mens, als professional, als vader, als vriend als collega of je nu technologie ontwerpt, programmeert, implementeert of gewoon gebruikt.

Ook in het onderwijs is het belangrijker dan ooit! Studenten, werkveld en medewerkers zetten steeds vaker technologie in om een maatschappelijk probleem aan te pakken. Ze maken prototypes, gebruiken bestaande technologie of proberen iets nieuws. Maar hoe bepaal je eigenlijk de impact van technologie op de maatschappij? Hoe zorg je ervoor dat je de juiste vragen stelt, zodat je de juiste antwoorden kunt geven? Is een app die het huiltje van je baby analyseert een goed idee? Is ring.com vooruitgang? Is een chatbot die je helpt om een product te kiezen, een goed plan? En de CoronaMelder? Wanneer wel, en wanneer niet? Wat moet je aanpassen? Dat zijn de vragen waarvoor je onze online gratis tool kunt gebruiken! Die tool omringen we met hulpmiddelen zoals good,- en best practices, verdiepende links én open lesmateriaal.

HOE DOEN WE DAT?

We werken in een kernteam met tien mensen uit verschillende disciplines en drie bedrijven. Het team bestaat uit lectoren, studenten, docenten en ondersteuners. Steeds bouwen we nieuwe versies van de tool, die testen we op onze doelgroepen en op basis daarvan maken we nieuwe versie van de tool. Die testen we opnieuw. Tegelijkertijd zorgen we dat elke categorie een eigen ambassadeur heeft.

WIE?

Wil je weten wie we zijn. Of contact met ons opnemen? Of ons volgen op LinkedIn? Kijk dan hier.

WAT DOEN WE ?

Ten eerste hebben we de tool. Die tool kan dit allemaal:

  1. Je kunt er je technologie invullen en beschrijven (de tool is bedoeld voor allerlei soorten technologieën);
  2. Je kunt er 10 categorieën van vragen beantwoorden;
  3. Je kunt de vragen anoniem invullen, maar ook je werk opslaan en delen;
  4. Je kunt andere antwoorden van andere technologieën doorzoeken;
  5. Je kunt een ingevulde voorbeelden zien ter inspiratie;
  6. Je kunt een quick scan doen;
  7. Of een improvement scan, waarbij je kijkt wat je zou willen verbeteren;
  8. Of een full scan met antwoorden op alle vragen;
  9. Je kunt je voortgang bijhouden en aangeven hoe goed je de vragen hebt ingevuld;
  10. En alles uitprinten als canvas of in documenten;
  11. Je kunt open cursussen volgen. We hebben er 10 uur van één uur en je voortgang bijhouden;
  12. Certificaten uitprinten en t-shirts scoren;
  13. En extra materiaal vinden, gewoon omdat het lekker is;
  14. En, vind jij dat jij het beter kan, dan  dan kun je dat doorgeven aan de community;

Supertof!

Je kunt de tool gewoon gebruiken, maar het wordt allemaal een stuk sterker als het onderdeel is van een gebruiksmethode (in het werkveld of in het onderwijs). Daarom bedenken we, ontwerpen we en verzamelen als tweede we ook best practices en good practices en die publiceren we op www.tict.io.

GOED BEZIG! EN DE PLANNING?

De tool is gereed. Eind december 2020 hopen we ook de laatste cursussen op te leveren. Het is echter nooit af. We blijven de tool updaten met extra materiaal én uiteindelijk streven wij ernaar om de internationale standaard te worden. We dachten aan eind 2021. Maar het mag ook eerder.

IS OOK EEN POWERPOINT MET DIT VERHAAL?

Zeker, wel zo makkelijk. We hebben er twee:

  • Eentje met fimpjes en animaties, maar die is wel 48 MB;
  • Eentje zonder de filmpjes van 4 MB.