VERSLAVING-MEER

       

Op deze pagina verzamelen we boeken, artikelen en video’s die je helpen om onze relatie met onze apps te begrijpen. Er is uiteraard nog veel meer materiaal, maar we beperken ons tot het materiaal dat we zelf gelezen hebben én kunnen aanraden.

BOEKEN

Is daar iemandWOUTER VAN NOORT schreef IS DAAR IEMAND? een verhaal over hoe de smartphone ons leven beheerst. Wouter legt de belangrijkste concepten van onze relatie met onze apps uit. Hij legt uit waarom we steeds op de smartphone zitten en welke gevolgen dat heeft voor onze hersenen. Het is een persoonlijke zoektocht, en Wouter legt uit hoe hij om gaat met zijn smartphone en hij introduceert de gezonde digitale voeding gebaseerd op de 3 M (Mindful, Meaningful, Moderate) van Jocelyn Brewer. In het tweede deel verhaalt Wouter vooral over omringende concepten zoals de macht van de technologiebedrijven en filterbubbels.

APPEN IS HET NIEUWE ROKEN is het boek van RENS VAN DER VORST, en uiteraard promoten we dat hier op technofilosofieAppen is het nieuwe roken.com. Dit boek gaat op een leuke, toegankelijke en vrolijke manier in op één van de grootste issues van onze tijd. Het boek is soms confronterend, maar nooit belerend. APPEN IS HET NIEUWE ROKEN is ook gratis verkrijgbaar als E-PUB op technofilosofie.com, maar uiteraard adviseren we een echt boek. Het leuke van Appen is het Nieuwe Roken is dat het boek je helpt om écht goed na te denken over  je relatie met je smartphone.

Het bSuperverslavendoek SUPERVERSLAVEND van NYU professor ADAM ALTER is meer van hetzelfde als je bovenstaande twee boeken al hebt gelezen. Keuzes maken dus. Het meest verbijsterende inzicht uit dit boek is dat de bazen van Silicon Valley hun eigen kinderen naar de prestigieuze Waldorfschool sturen. En laat dat nou net een school zijn waar technologie niet is toegestaan. Vreemd toch, kinderen van mensen die de hele dag praten over de wonderen van de technologie. De bazen van de tabaksindustrie rookten in ieder geval gewoon thuis.

ALEXANDER MARKOWETZ werkt bij de universiteit van BONN en schreef EEN LEVEN ZONDER SMARTPHONESTRESSLeven zonder smartphonestressHet boek is gebaseerd op een App (Menthal) die gebouwd is door de Universiteit en die veel inzicht geeft in de manieren waarop mensen hun smartphone gebruiken. Het boek is redelijk academisch en de schrijver is wel heel zeker van zijn zaak. Daarnaast lijkt het op sommige momenten wel of er helemaal niets goeds uit de smartphone komt. Een beetje: van smartphones word je dom, dus jij bent dom!

Van dThe Attention Merchantse man met de cowboyhoed die slangenolie verkocht tot Mark Zuckerberg. Tim Wu introduceert ons op heerlijke wijze, in een verhaal vol met exotische historische karakters, in de wereld van de handelaren in aandacht. Bedrijven die onze aandacht moeten zien te veroveren om ze vervolgens te verkopen aan iemand die ons advertenties wil laten zien. Hét businessmodel van Facebook of Google, en Tim Wu laat zien hoe zo’n businessmodel je uiteindelijk gijzelt en leidt tot een race naar beneden. Geweldig om te begrijpen WAAROM ‘ze’ willen dat je altijd op je telefoon zit.

NICHOLAS CARR schreef THE SHALLOWS. In het kort komt het er op neer dat Internet en Smartphones ons continu afleiden en prikThe Shallowskelen en het gevolg is dat we oppervlakkiger worden. We worden gedachteloze consumenten van informatie, dat is het verhaal. Carr, niet voor niets genomineerd voor de Pulitzer Prijs argumenteert sterk. Het enige nadeel is dat ‘we’ slaat op al die mensen die al heel slim zijn en zich niet meer kunnen concentreren op Oorlog en Vrede. Maar wat betekent het voor mensen die minder gestudeerd hebben? Worden die ook ‘dommer’ of heeft het juist een heel positief effect? Daar zegt The Shallows niet over. Dus ben je slim, lezen!

ARTIKELEN

Tristan Harris – oprichter van Time Well Spent – verhaalt over de hoe de technologiebedrijven onze geest gijzelen.

The Atlantic stelt zich de vraag of de smartphone een generatie kapot gemaakt heeft

Hoe de Smartphone van de hele wereld een wachtkamer maakte van De Correspondent

Mark Perry die de smartphone vergelijkt met de Lazarusmachine. Het ding maakt dode tijd weer levend, of is dat niet zo?

VIDEO’S

Ritzo Ten Cate heeft een YouTube lijst waarin hij video’s verzameld over dit onderwerp. Deze lijst vind je hier. Deze collectie is meer dan de moeite waard. Ik haal er hieronder nog een paar uit, die meer dan de moeite waard zijn.

De Talk van Sherry Turkle professor van MIT over hoe de nieuwe generatie meer en meer verbonden is, maar ook meer en meer alleen. Sherry legt indringend uit hoe je eenzaamheid alleen kunt bestrijden door te leren om alleen te zijn.

De Talk van Tristan Harris waarin hij uitlegt hoe een handjevol technologiebedrijven onze aandacht en onze geest gijzelen en wat we daaraan kunnen en moeten doen.

 

cc

Laatste update: 21 – 11 – 2017

De tekst valt onder Creative Commons. De links, video’s, plaatjes en boeken niet automatisch. Dat moet je zelf controleren. Wil je wat toevoegen, veranderen of anderszins opmerkingen plaatsen. Gebruik dan de reactiemogelijkheid hieronder.