REGIE OP TECHNOLOGIE

Technologie is een goede slaaf maar een slechte meester. Als we niet bewust met technologie (leren) omgaan dan regisseert technologie ons in plaats van andersom. Op deze pagina lees je hoe technologie de regie kan overnemen én wat je er tegen kunt doen.

Een belangrijke geschiedenisles
Héél, héél lang geleden, in een land hier ver vandaan (ergens in Afrika) waren de mensen jager – verzamelaars. Ze verzamelden elke dag noten en vruchten, zo nu en dan schoten ze een mammoet en ze trokken rond. Steeds als ergens het eten op was, gingen ze weer. Heel hard werken deden ze niet. Later, bij toeval ontdekten ze, hoe ze graan moesten verbouwen. Dat was nieuwe technologie. Het gaf een aantal voordelen. Ze hadden eten genoeg. Hoefden niet meer rond te trekken en ze konden dus meer kinderen krijgen. Er waren ook nadelen. Ze werden sneller ziek, omdat ze op elkaar woonden en minder gevarieerd aten. Ze kregen bezit en ruzie om bezit én ze waren slaaf van het graan. Ze moesten zaaien, oogsten, dorsen, sproeien en ga zo maar door. En ze begonnen zich zorgen te maken om het weer en de oogst. Sommigen wilden terug naar de tijd van de jager-verzamelaar. Maar ze waren intussen met te velen om al jagend en verzamelend alle monden te vullen.

De belangrijkste lessen zijn dat technologie vaak de regie neemt. Dat mensen slaaf worden van nieuwe technologie in plaats van andersom en dat – als het eenmaal gebeurt – het verrassend moeilijk, zo niet onmogelijk, is om nog terug naar het oude te gaan. Op deze pagina kijken we naar een paar voorbeelden uit de tegenwoordige tijd.

(Coming soon)

Regie op je grootouderschap

Regie op je aandacht

Regie op je tijd

Regie op je liefdesleven

Regie op wat je denkt te weten