OVER

OVER DIT PLATFORM

Je hebt er vast wel eens over gelezen.  Verandering is de enige constante, groei is exponentieël, alle oude structuren gaan veranderen onder invloed van technologie. Nano, Gen, Big Data, Internet of Things, Singularity, Blockchain, Quantified Self, en ga zo maar door. Maar als je al die boeken en blogs en websites leest, wat moet JIJ er dan mee? Wat betekent het voor JOU?

Dat is belangrijk dan ooit want technologie verandert razendsnel maar mensen niet persé. Ons perspectief op technologie wordt dus steeds belangrijker. Uiteindelijk bepalen wij hoe technologie onze toekomst vorm geeft. Maar dan moeten we er wel over nadenken. Hoe krijgen we anders ooit technologie moeten eisen die onze waarden centraal stelt?

Op technofilosofie.com bekijken we dit onderwerp zoals gezegd vanuit jou. Jij hebt namelijk ook te maken met technologie, maar dat wist je al toen je zojuist een App verstuurde, je stappen telde, een nieuwsbericht online las, iets kocht in webwinkel, een tweet de wereld inslingerde of  een taxi bestelde via Über. Op dit platform doen we geen fundamenteel onderzoek, schrijven we geen stukken voor beleidsmakers, maar zetten we alles op een rijtje voor jou!

Om jou te helpen om over technologie na te denken.

Op dit platform wordt nagedacht over de impact van technologie maar wel zo dicht mogelijk bij jou. Wat kun jij doen? Hoe word je een bewuste gebruiker? Op welke manier kun JIJ bijdragen aan een dialoog of een verandering? We doen dat – hopen we – op een toegankelijke, originele en soms grappige manier. Alle long reads zijn constant in beweging en alle berichten en pagina’s op dit platform zijn gemaakt onder Creative Commons en volledig vrij herbruikbaar. Gebruik ze dus graag en veel.

Het platform wordt gerund door Rens van der Vorst. Rens is een technofilosoof (dat is geen beschermde titel, dus dat is lekker). Iemand die het leuk vind om zijn gedachte over de impact van technologie op de mens en de maatschappij te ordenen en met jou te delen. Daarmee is hij zeker geen Yevgeni Morozov (want dat is een held) maar helpt hij jou hopelijk wel om na te denken over de impact van technologie op jouw leven en onze maatschappij.

Rens werkt bij Fontys Hogescholen en Fontys gelooft er sterk in dat het onderwijs individueler en projectgerichter moet worden. Onderwijs op maat. Dat betekent ook dat de gebruikte lesmaterialen meer en meer open zullen zijn én dat zaken als duiding, filosofie & ethiek steeds belangrijker worden. Zeker als het gaat om de meest dominante ontwikkeling in onze maatschappij: technologie!

Overigens is Fontys daar niet uniek in. Universiteiten en Hogescholen door heel Nederland en over de hele wereld richten zich op dat vakgebied. Gelukkig maar, want de discussie is van levensbelang. Technologie zou niet leidend moeten zijn, ons (jouw!) perspectief op technologie wel. Technologie & Filosofie en Technologie & Ethiek zijn onderwerpen die steeds meer aandacht krijgen. In Nederland wordt er op allerlei gebied werk verricht en onderzoek gedaan, zoals in Nederland bij het Rathenau – Instituut en het centrum voor Ethics & Technology van de 4TU. Maar ook in de populaire media neemt ons perspectief op (digitale) technologie een steeds belangrijkere rol in.

Onderdeel van dit platform is daarom om de instituten en studenten van Fontys denkrichtingen en een toolbox mee te geven waarmee ze verantwoordelijk om leren gaan met technologie. Een toolbox die ervoor zorgt dat onze studenten meer zijn dan alleen gebruiker van technologie, maar dat ze ook iets snappen van de achterliggende mechanismen. Van de impact van technologie op mensen. Op onze maatschappij. Privacy. Ethiek. Een toolbox die helpt om menselijke waarde centraal te zetten.

Missie: Dit platform helpt jou om na te denken over jouw gebruik van technologie en Fontys om studenten af te leveren die bewust om kunnen gaan met technologie in hun vakgebied én in hun leven!

Binnen Fontys probeert Rens studenten van allerlei opleidingen (Fontys heeft 45.000 studenten) middels projecten, workshops, gastlezingen, content en lesmodules deze lessen bij te brengen. Het maakt namelijk niet uit of je verpleegkunde, logistiek, economie of IT studeert. Studenten die na kunnen denken over technologie, daar is onze maatschappij op alle gebieden gebaat bij.

Alle long reads en blog post op deze site zijn gemaakt onder Creative Commons. De links en de afbeeldingen zijn dat niet.

Wil jij ook meewerken of wil jij Rens een keer uitnodigen om te spreken (hij is gratis), mee te helpen, te discussiëren, neem dan meteen contact op!

Laatst bijgewerkt op 26 augustus 2017.