FRAMEWORK

We zijn deze community gestart met het idee dat we allemaal een beetje technofilosoof moeten worden. Dat we allemaal moeten leren nadenken over een wereld vol technologie. Dat we onze positie moeten bepalen. Dat we moeten uitvinden hoe we ons verhouden tot technologie. Dat we moeten nadenken over moraal & ethiek in een technologische wereld.

Dat proces begint in het onderwijs.

Deze community helpt daarbij door de lezer aan het denken te zetten, maar vooral door allerlei soorten ideeën, inspiratie en onderwijsmateriaal aan te reiken. Dat gebeurt op basis van het technofilosofie – framework. Dat framework werkt als volgt:

  • Je begint met INSPIRATIE. Je legt uit wat (de) technologie precies inhoudt en je legt een begrippenkader aan vol met morele en ethische valkuilen en afgronden;
  • Daarna reik je middelen aan om NA TE DENKEN. Op welke manier leren studenten beter en gestructureerder na te denken over deze materie? Welke oefeningen zijn er?
  • Vervolgens leer je studenten om TE ERVAREN. Wat doet het met ze als ze te maken krijgen met de impact van de technologie? Hoe leer je ze dat om het daadwerkelijk te ervaren en wat leren ze daar dan van?
  • De laatste is GENIETEN. In deze fase presenteren we gave voorbeelden en ideeën op de grens van technologie en kunst. Dit kunnen video’s, beelden, artikelen, projecten of anderszins zijn.

 

De INSPIRATIE bestaat altijd uit een long read met allerlei links en vragen die opgeworpen worden én allerlei extra materiaal dat gelezen kan worden. De andere drie elementen van het Framework worden steeds anders ingevuld. Het materiaal op deze website valt onder een Creative Commons licentie, maar de links niet altijd. Daar moet je dus rekening mee houden. De materialen zijn altijd getest in onderwijsomgevingen. Materialen variëren van geschikt voor lagere school tot hoger onderwijs. Dat wordt zoveel mogelijk aangegeven, maar de nadruk ligt op hoger onderwijs.

Het framework gaat over onderwerpen die niet specifiek zijn, maar die voor iedereen gelden. Het helpt docenten en onderwijsontwikkelaars om het nadenken over technologie toe te voegen aan het onderwijs dat gegeven wordt van journalist tot engineer tot economie tot de zorg.

Op technofilosofie werken we met een team samen om zoveel mogelijk de materialen aan te leveren en te testen maar als jij een goed idee hebt, iets hebt wat werkt of anderszins, laat het ons dan weten.

Hieronder staan de verschillende onderdelen die worden besproken in het technofilosofie – framework.

MENSEN – Verslaving aan Apps
MENSEN – Aandacht & Informatie
MENSEN – Technoseks
MENSEN – Robots en Cyborgs

DATA – Big Data
DATA – Quantified Self
DATA – Privacy
DATA – Solutionisme

MAATSCHAPPIJ – Virtual Reality / Augmented Reality
MAATSCHAPPIJ – Groei
MAATSCHAPPIJ – Digitale Technologie
MAATSCHAPPIJ – Disruptie

Hier staat altijd het meest actuele slidedeck met links. Nu is dat versie 0.2 (21-11-17).