NIEUWSBRIEF #1

“IT’S EASIER TO FOOL PEOPLE THAN CONVINCE THEM THEY’VE BEEN FOOLED – UNKNOWN”

Nieuwsbrief #1

UIT DE INTERNATIONALE PERS

Eerst het goede nieuws. Vergeet polarisatie. Vergeet het klimaat. Vergeet de Brexit-chaos. Het gaat steeds beter met de wereld en dat komt voor een belangrijk deel door technologie. Hans Rosling schreef er een boek over (Factfulness). Steven Pinker schreef er een boek over (Enlightenment Now!) en Nicholas Kristof wijdde er zijn jaarlijkse goed-nieuws-column aan in de NY Times;

En voor het tegenwicht een dystopisch artikel uit The Guardian naar aanleiding van het nieuwe boek van Shoshana Zuboff.

Raak je ook wel eens geïrriteerd door mensen die een groots probleem neerleggen en dan achteloos als oplossing kunstmatige intelligentie opperen? Nou, je staat niet alleen. Steeds meer mensen twijfelen aan de snelheid van het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie. Hier en daar wordt gesproken over een AI-Winter. En nu legt zelfs de baas van Waymo (de afdeling zelfrijdende auto’s van Google) waarom  er nooit zelfrijdende auto’s zullen komen. En wat er wel aan de horizon gloort.

UIT DE NATIONALE PERS

Rene Diekstra maakt zich zorgen. Worden we verzamelaars van indrukken en ervaringen in plaats van verwerkers en zingeving. Veranderen we in zin-loze mensen? Een column met een warm pleidooi om meer te mijmeren.

Een artikel uit het NRC over de mogelijkheden en moeilijkheden van het inzetten van kunstmatige intelligentie in de zorg. Interessant is vooral de opvatting dat black boxes die algoritmes vaak zijn, geopend moeten worden en dat de algoritmes beslis-ondersteunend moeten zijn en niet beslissend.

Een geweldig artikel uit De Correspondent over de onzin van online adverteren. Het artikel maakt onderscheid tussen het selectie – effect en advertentie – effect en beweert dat online adverteren helemaal niet (zo goed) werkt. En als het niet (zo goed) werkt, is het dan wel realistisch om aan te nemen dat we allemaal gehackt worden door de platformen, of dat de verkiezingen worden beïnvloed. Aanrader.

VIDEOS

Stel dat 15 jaar geleden mee zou doen aan het Beste Idee van Nederland en je stelde een kastje voor dat je mee kon nemen op vakantie. Een kastje met je werkproblemen, secretaresse, dossiers, collega’s en baas. Zou je daarmee winnen? Ik denk het niet. En toch nemen we het kastje nu zelfs mee naar dat romantisch restaurant op het strand. Een variant op dat thema, in deze leuke video.  (1 minuut – met dank aan Marco Zondervan). De video is van de jongens achter de lightphone.

Tijdens de workshop over aandacht vertel ik veel over de manier waarop onze Apps ontworpen worden voor verslaving middels de Hook – methodologie van Nir Eyal (mooie animatie), maar wat als het probleem nu helemaal niet ligt in het product, maar in de omgeving. Een Ted Talk van Johann Hari over verslaving met een compleet ander perspectief (opnieuw Tip van Marco Zondervan)

BOEKENTIP

Wij lazen New Dark Age van James Bridle. Lekker opwekkende en gezellige lectuur voor een regenachtige dag, of niet. Het boek is moeilijk, beangstigend, dystopisch en soms leest het bijna als een complot theorie. Maar het staat vol met (voor ons) nieuwe ideeën (zoals Erooms Law), en het is heerlijk om te lezen als je meer het glas-half-leeg-type bent

VAN / BIJ FONTYS 

Een visual over misschien wel hét begrip uit de toekomst: ADS, aangedragen door Danny Bloks.
Een Paper over recht en Technology Neutrality, aangedragen door Colette Cuijpers.