NIEUWSBRIEF #8

‘I SHOWED MY 12 YEAR OLD SON AN OLD FLOPPYDISK. HE SAID “WOW. COOL!” YOU 3D-PRINTED THE SAVE ICON’ – STEVE WHEELER.

Nieuwsbrief #8

ALS JE MAAR TIJD HEBT VOOR ÉÉN DING

Ga je even lekker achteroverzitten en laat je deze hallucinerende moderne bewerking van de Tuin der Lusten over je heen spoelen. Het duurt maar 3 minuten. Zie jij Spongebob?

UIT DE INTERNATIONALE PERS

Een Keniaanse boer checkt het weer op zijn mobiel terwijl hij trots over zijn gewassen uitkijkt. Bengaalse vrouwen verdringen zich rond een laptop op zoek naar gezondheidsinformatie. Kinderen in een sloppenwijk leren een taal op een tablet. U kent de beelden wel, maar volgens Payal Orara zullen de volgende miljard gebruikers van Internet dat vooral doen om selfies te maken, te daten, porno te surfen. Net als wij dus. En daar is niks mis mee. Artikel op Breakermag.

Mensen die mijn boek, Appen is het Nieuwe Roken, niet gelezen hebben, hebben vaak kritiek op de titel. Ze denken namelijk dat het over gezondheid gaat, en zo slecht zijn smartphones helemaal niet. Dit artikel in NY Times stelt echter dat de continu verhoogde stress/cortisolniveau’s wel degelijk bij kunnen dragen aan een minder lang leven.

UIT DE NATIONALE PERS

De nieuwsbrief is er ook om ons aan het twijfelen te brengen. Zo spreek ik al jaren over filterbubbels, maar hoe goed werken die bubbels eigenlijk? Niet zo heel goed, volgens dit artikel in de Volkskrant. En wat zegt dat over mijn praatjes? (Tip van Bart van de Weijer). En hoe zit dat met blauw licht? (Artikel in Volkskrant). En, over smartphones gesproken, hier nog een voorstel voor smartphonebeleid om middelbare scholen door Kennisnet. Wat ik me altijd afvraag, en nog niet weet, is: leiden smartphones ook tot minder gedoe tijdens de pauzes?

Een vuilnisman verdient meer dan een schoonmaker op internet (een Facebook – cleaner). Brengt Internet ons terug in de negentiende eeuw met een paar ‘Robberbarons’ en veel slechtbetaalde arbeiders? Of valt het mee? Artikel op Bright.

Vorige week verscheen mijn samenduiding over spionagekapitalisme op Emerce.nl en ik heb er veel reacties op gekregen. Ook van Ruben van Ess, die wees op het privacy – offensief van Google en de kritische kanttekeningen die de privacy-watchers daarbij plaatsen. Artikel op RTL-Z.

FOTO
Ik ben (tip van Nadine Roestenburg) zomaar ineens fan van het UV Production House en dan vooral van hun vervreemdende producten, die je naar verluidt echt kunt kopen. Wat dacht je van een een 3d geprint masker van jezelf. Handig voor saaie vergaderingen. Of een tent die je aan de brandtrap kunt hangen als je AIRBnB – gasten hebt in je dure Upper East Side appartement. Slechts 6000 dollar. Of onderstaande Time Out Stool Remembrance Urn, herinneringen aan de discipline, een beetje Off-Topic, maar onmisbaar.

timeout_urn.jpg

VIDEOS

De heren van het Center for Humane Technology (Tristan Harris e.a.) lanceerden hun nieuwe agenda in deze 44 minuten durende, maar zeer bekijkenswaardige video. In één zin: Human Downgrading, dat is wat ze willen bestrijden.

En een feel-not-so-good video over die ̩ne vrouw die haar telefoon vergeten is (2 minuten) Рtip van Jos Frederiks.

BOEKENTIP

Ik las het boek Van Meme tot Mainstream van Fontyscollega Nadine Roestenburg. Het boek geeft een inkijkje in een wereld die ik nog niet kende, namelijk die van de internetkunst. Ik was vooral gecharmeerd van artiesten die via kunst het publiek willen laten nadenken over de relatie tussen mens en technologie. In deze nieuwsbrief, zie je hier en daar quotes en fragmenten uit het boek.

BIJ FONTYS / VAN FONTYS

Het Lectoraat Journalistiek en Verantwoorde Innovatie doet van April tot en met December onder de Tec4Society vlag een onderzoek met de titel Slimme Luis in de Digitale Pels in samenwerking met het lectoraat Big Data. De ambitie is een raamwerk te ontwikkelen en een praktische toolkit aan te bieden om journalisten meer digital en ethical savvy te maken. Meer info via: nieuwsbrieffhj@fontys.nl. Daarnaast houdt het lectoraat maandag een eerste Fontys For Society lezing over Fake News. Meer informatie hier. Een beetje tegen dit onderwerp aan schurkte dit interessante artikel in Vrij Nederland over de zin en onzin van gepersonaliseerd nieuws.

Op 8 mei was er een door studenten georganiseerde conferentie met Jos Frederiks, Emanuela Cozi Schettini en Transhumanist Peter Joosten over Cyberpsychologie.

Remco van der Heijden, Fontys ICT student uit Venlo, bouwde een model dat met kunstmatige intelligentie de winnaar van het songfestival voorspelt. Puur door te kijken naar de muziek, en niet naar de onderling konkelende landjes. Kijk volgend weekend hier mee of zijn model gelijk krijgt.