NIEUWSBRIEF #7

‘INPUT. SOURCE SELECT. PICK WHAT YOU NEED. TRUST WHAT YOU GET.’ – DE STAAT (SONGTEKST)

Nieuwsbrief #7

ALS JE MAAR TIJD HEBT VOOR ÉÉN DING

De nieuwsbrief is altijd best goed gevuld, dus we kunnen ons voorstellen dat dat soms teveel is. Als je dus maar tijd hebt voor één ding, raden we je aan om de samenvatting te lezen van het belangrijke boek van Shoshanna Zuboff. Het boek heeft als titel The Age of Surveillance Capitalism. Wij vertaalden dat als Spionagekapitalisme. De samenvatting staat hier.

UIT DE INTERNATIONALE PERS

Ken je de uitdrukking: Uber is het grootste taxibedrijf ter wereld, maar heeft geen taxi’s? Dat klonk altijd heel cool (althans als je Uber bent) maar het heeft ook een groot nadeel (opnieuw, als je Uber bent). De instap is namelijk laag, zo zonder taxi’s, en dus kan iedereen een taxibedrijf beginnen. Het is uiteindelijk slechts een App. Op dit moment zie je dus overal regionale oplossingen ontstaan. Misschien wel van bedrijven met hogere ethische standaarden. Goede zaak. No More Winner Takes All. Artikel in NY Times.

Voor het spel Assasin’s Creed Unity werd een heel gedetailleerde weergave gemaakt van de Notre Dame door de maker (Ubisoft). Deze weergave gaat helpen tijdens de restoratie van de kerk. Coole merge van ‘werkelijkheden.’ Artikel in The Verge.

UIT DE NATIONALE PERS

Wij houden van nieuwe woorden. Zeker als ze iets te maken het met technologie. Mijn favoriet was de laatste tijd ‘verdozing’ over de logistieke centers die overal het landschap vervuilen. Maar dat woord wordt nu naar de kroon gestoken door het woord bezorgschaamte. Artikel in Bn/DeStem.

TNO publiceerde de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2018. Hier staat de Factsheet. Opvallend is dat 28% van de ondervraagden een Informatie Overvloed ervaart. Dat lijkt weinig maar bij hoogopgeleiden is dat bijna 50%. Ook zij die informatie het best zouden moeten kunnen verwerken, verliezen de strijd.

VIDEOS

Er zijn best wel wat onderzoeken die suggereren dat telefoons leiden tot een ‘uitgekleed’ sexleven en dat is een bedreiging voor Durex. Dus deed dat bedrijf onderzoek een manier om de smartphone juist in te zetten voor een beter sexleven. Dit is het resultaat (tip van Marco Zondervan) – 3.42 minuten

James Bridle – kunstenaar en auteur van The New Dark Age bouwde ooit een val voor zelfrijdende auto’s als statement om de ‘vooruitgang’ ter discussie te stellen (1,5 minuut).

BOEKENTIP

Ik las met veel moeite het boek The Age of Surveillance Capitalism van Shoshanna Zuboff. Belangrijk boek, ontzettend ontoegankelijk, vond ik. Daarom maakte ik een samenvatting op 4 pagina’s (leven in tijden van spionagekapitalisme). Kost je slechts 12 minuten.  Als dat nog te veel lezen is, staat hieronder een video waarin Shoshanna haar boek toelicht (30 minuten)

BIJ FONTYS / VAN FONTYS

Binnen Fontys hebben we interne subsidie-programma’s in het TEC for Society programma. Wij deden mee aan één van deze programma’s om onderzoek te doen naar een Technology Impact Toolkit. Kunnen we een toolkit aanbieden met  vragen die je moet stellen om beter in te kunnen schatten of (nieuwe) technologie echt for society is? Lees er hier meer over.