NIEUWSBRIEF #4

“Wanneer je zoekt naar een speld in een hooiberg moet je niet meer hooi verzamelen” – onbekend, maar werkt waarschijnlijk niet bij de NSA

Nieuwsbrief #4

Dit is de tweewekelijkse technofilosofie – nieuwsbrief met een zorgvuldige, doch willekeurige selectie van de leukste/beste artikelen uit de (internationale) pers, boekentips, videos, ontwikkelingen bij Fontys en (hierboven) een quote. De bedoeling? Je inspireren én aan het twijfelen brengen, natuurlijk!

UIT DE INTERNATIONALE PERS

In oktober 2017 verscheen een artikel in Bloomberg over een bedrijf (on-line plc) dat zijn naam veranderde in Online Blockchain PLC en prompt zijn aandelenkoers zag stijgen met 394%. Hoezo hype? We zijn 1,5 jaar verder en de nieuwe hype lijkt AI te zijn, althans volgens dit artikel in The Verge dat aantoont dat 40% van de AI – Startups eigenlijk maar heel weinig met AI doen. Maar het klinkt lekker, toch? En o ja, dit artikel is niet geschreven door AI, maar door organische intelligentie.

In 2015 was er een rel rond Google. De fotoherkenningsalgoritmes gaven donkere Amerikanen de tag Gorilla. Daarna waren er nog veel meer problemen met gezichtsherkenning en verschillende rassen. Bottom-line, de systemen worden vaak getraind met witte mensen en hebben dus moeite met andere rassen. Maar nu blijkt uit onderzoek dat dezelfde problemen bestaan bij Zelfrijdende auto’s die sneller een donker iemand aan zullen rijden. Het engste uit het artikel is misschien nog wel dat de onderzoekers geen toegang kregen tot de échte algoritmes, uit concurrentie – overwegingen.

Mark Zuckerberg wil een pionier in privacy worden. Dubieus, natuurlijk. Zie ook hieronder wat Yevgeni Morozov, dé internetcriticus ervan vindt.

UIT DE NATIONALE PERS

Er was natuurlijk al veel te doen over nieuwsfilters, berichtenfilters en filter bubbels en nu legt Maxim Februar in deze column heel overtuigend uit waarom uploadfilters, bedoeld om de auteur of de artiest te beschermen of de terrorist te verbannen, toch écht een heel slecht idee zijn. De enige goede filters zijn koffiefilters, zeg ik altijd. Of althans, ik zeg het soms.

Marie Kondo is een Japanse opruimguru. Een opgeruimd huis/kantoor/kast/etc… leidt tot een opgeruimd leven. Zoiets. Maar geldt dat ook voor een opgeruimde smartphone? Artikel.

VIDEOS

Leuke video van John Oliver over Robotisering en de gevolgen voor onze banen. Niet heel informatief, maar wel heel grappig. Wist je bijvoorbeeld dat Donald Trump diplomatieke stappen maakt door Nepal en Bhutan niet langer Nipple en Button te noemen? En met een geweldige vergelijking tussen doemzeggers over banen nu en toen. Duur: 19.47 minuten.

Ik ben begonnen aan het boek van Shoshana Zuboff over Surveillance Kapitalisme. Dik boek, gaat nog even duren. Een onderliggend probleem is natuurlijk dat alles een product is geworden en een economische waarde heeft. Google is ook en vooral een advertentiebedrijf. De geweldige, maar helaas overleden, komiek Bill Hicks vatte het probleem ooit heel kernachtig samen: If anyone here is in advertising or marketing. Kill Yourself. (video 2.41)

En een derde bonusvideo, als tip van Bert Kremer, over een man (een held) die een machine bouwde die zelfstandig kan Appen. Vooral de Compulsive Opening Weather App Function is briljant (2,5 minuut)

BOEKENTIP

Ik las: Dit Was Het Nieuws Niet van De Correspondent. Sowieso een interessant boek, maar ook met een aantal belangrijke verhalen over onze verhouding met technologie. Zoals een verhaal over de Sportapp die het ware probleem met privacy bloot legt. Waarom de overheid toch echt de grote innovator is. En hoe het onderwijs kan leren om kinderen ethische vragen te laten stellen.

Overigens, boeken zijn er om door te geven. Dus wil je dit boek, stuur me een mail, en ik stuur de eerste het boek op!

En daarna is er nog veel meer gepland.

BIJ FONTYS / VAN FONTYS

Ik kwam via de Fontys Hogeschool Educatie docenten tegen die lesgaven met hulp van de website van 95theses.co.uk. Deze website van John Naughton bevat (gebaseerd op Martin Luther) 95 stellingen om te discussiëren over de impact op technologie. Mooie site, prachtig idee, goede stellingen! Ga ik ook gebruiken.

Ik ben op 12 maart begonnen aan het meehelpen met het ontwerp van de Master Future Impact Design met een belangrijke rol voor technofilosofie en toegepaste ethiek. Hier wat achtergrond (video: 5 minuten).