NIEUWSBRIEF 22

“EERST DATEN MET DE APP, DAN APPEN MET DE DATE” – MARC HIJINK  

Nieuwsbrief #22

TIJD VOOR ÉÉN DING 

Als je maar tijd hebt voor één ding, probeer dan eens een keer te luisteren naar de podcast van De Appels en Peren Show. Het is een beetje nerdy, het kabbelt een beetje voort, maar het zit steeds vol interessante ideeën. Ik heb er nu een aantal geluisterd en ik ben fan.

UIT DE INTERNATIONALE PERS

De NY Times vroeg 13 prominente mensen om een voorspelling te doen voor de komende tien jaar. Ik werd er niet vrolijk van. De meest tragische voorspelling is misschien nog wel de laatste, van Larry David. Die is grappig bedoeld, maar er zit heel veel waarheid in.

Ik raad je aan om bijgaand artikel van Neo goed te lezen. Het is een beetje taai, maar mindblowing. Het artikel gaat over Andrew Hessel die bezig is met een project dat moet leiden tot het schrijven van nieuwe genen. De vraag die opkomt is: is Andrew Hessel een geneticus, of geen ethicus? Of beide?

Op Briar Magazine stond een uitgebreide poging om platformen zo te ontwerpen dat mensen centraal staan en niet de winst. Ik vond het interessant, maar je moet je wel even vastbijten!

UIT DE NATIONALE PERS

Siri Beerends schreef een interessant artikel in Vrij Nederland over digitale onsterfelijkheid. Onderdeel van het artikel waren de rouwrobots, die we ook erg interessant vinden in ons project rondom de Technology Impact Cycle Tool.

In het NRC (pas op de betaalmuur) verscheen een artikel van Marc Hijink die terugkeek op tien jaar gebruik van nieuwe technologie. Waarschuwing: het werd geen vrolijk verhaal, maar er werd wel een vergelijking gemaakt tussen filters van sigaretten en filters van Instagram. Daar worden we bij technofilosofie.com altijd vrolijk van (tip van Erdinç Saçan).

Ook in het NRC een goed artikel over de zin en onzin van de koppeling tussen het aantal stappen dat je zet en de korting op je ziektekostenpremie.

In de Volkskrant stond een vrij uitgebreid artikel over digitalisering in het onderwijs en hoe de universiteiten zich uitleveren aan grote internationale spelers. Ik heb het gelezen, maar ik twijfel. Ik denk dat onderwijs zich toch nog steeds, én vooral afspeelt in de gebouwen met écht contact tussen échte mensen. Dat maakt dat we de rol van de grote techbedrijven niet moeten overschatten. Overigens is het niet verstandig om alleen naar het buitenland te kijken. Marco Zondervan wees me op het initiatief NLProfiel. Kijk er eens naar en vorm je mening.

FOTO

Ik was op vakantie in Domburg. Vroeger was er daar iemand wel eens zijn hond kwijt. Ook werd er wel eens een poes vermist. Of iemand zijn vlieger was weggewaaid. Maar de tijden zijn veranderd.

Is het je wel eens opgevallen dat bij presentaties heel vaak dezelfde foto’s worden gebruikt? Dat zijn dan vaak zogenaamde stockfoto’s. In BN/De Stem lazen we wie de man is achter deze overbekende foto’s.

VIDEO’S

Als je wat ouder bent, zoals ik, is er een kans dat je herinneringen hebt aan een programma dat je op Windows 95 kon installeren en dan liepen er van die schapen over je beeldscherm. Ze klommen op geopende venster, vielen eraf. Zinloos, en dus geweldig. Ze zijn terug. Adrian Otiger bouwde ze voor de nieuwste Windows en het is Open Source.

Ricky Gervais legt even aan Tim Cook van Apple uit dat je niet tegelijkertijd series kunt maken over waardigheid en je apparaten in elkaar laat schroeven in een Chinese sweatshop. Hij heeft ook nog wat te zeggen over Amazon, Disney, Netflix en een ISIS streaming service.

BOEKEN

Ik las You Look Like A Thing And I Love You van Janelle Shane. Een heel goed boek over kunstmatige intelligentie, omdat ze aan de hand van voorbeelden laat zien wat de beperkingen zijn van AI. Het boek leert je ook te begrijpen hoe AI werkt en hoe je AI dus voor de gek kunt houden.

TECHNOFILOSOFIE ON TOUR

In 2020 is er weer van alles gepland. Een selectie:

Op 9 januari spraken we op een bijeenkomst van jeugdwerk;
Op 4 februari een workshop voor de Eindhovense gemeenteraad;
Op 6 februari spreken we op de Huge Leap Week;
Op 7 februari doen we een keynote over een Griefbot op ICT in Practice;
Op 20 februari een sessie voor Ons Middelbaar Onderwijs;
Op 3 maart een presentatie over de TICT In Valencia;
Op 10 maart de Keynote op het juristenfestival:
Op 2 april een sessie bij TANS in Tiel.

BIJ FONTYS / VAN FONTYS

Jo-An Kamp was genomineerd voor de Fontys onderzoeksprijs met als onderwerp de ethiek van technologie. Bart Wernaert was ook genomineerd met zijn onderzoek naar het Moral Lab. Jo-An won niet, maar was wel blij. Bart kreeg een eervolle vermelding, en de studentenprijs ging naar een heel slimme combinatie van kunstmatige intelligentie en paprika’s. Lees hier meer over de onderzoeksprijzen.

Op 16 januari was er een openbaar college over de Robot als huisgenoot door Eveline van Zeeland en Janienke Sturm.