NIEUWSBRIEF 20

“TECHNOLOGY DOES NOT SOLVE PROBLEMS; PEOPLE DO” – KENTARO TOYAMA  

Nieuwsbrief #20

Dit is de tweewekelijkse technofilosofie-nieuwsbrief met een zorgvuldige, doch willekeurige selectie van de leukste/beste artikelen uit de (internationale) pers, boekentips, video’s, ontwikkelingen bij Fontys en (hierboven) een quote. De bedoeling? Je inspireren, vermaken én aan het twijfelen brengen natuurlijk!

THE CLOUD APPRECIATION SOCIETY

Wanneer je maar tijd hebt voor één ding, adviseer ik de website van de Cloud Appreciation Society. In eerste instantie dacht ik dat het een club mensen was met een bovenmatige interesse in flexibele datacenters, maar dat bleek mijn beroepsdeformatie te zijn. De Cloud Appreciation Society bestaat uit mensen die graag naar de wolken kijken in plaats van naar datacenters. Ergens lijkt me dat een stuk gezonder. Zoals ze zelf zeggen: “A cloud a day keeps the doctor away!”

UIT DE INTERNATIONALE PERS

Op de website van Venturebeat stond een artikel over AI en de relatie met macht. Het leuke van het artikel is niet zozeer de boodschap, maar vooral dat het helemaal vol staat met heel relevante en nieuwe verwijzingen naar andere initiatieven en websites over AI. Dat maakte het lezen en doorklikken heel erg de moeite waard.

Een nieuwe trend uit Silicon Valley: dopamine-vasten. Het idee is, volgens dit artikel van de BBC, dat je een tijdje probeert zo weinig mogelijk dopamine aan te maken en dat je daarna veel intensiever kunt genieten van nieuwe dopamineshots. Aanstellerij? Of zijn ze iets op het spoor? Of vinden we het alleen maar interessant omdat het uit Silicon Valley komt?

Op The Guardian stond een artikel over verplichte gezichtsherkenning voor mobiele telefoons in China. Combineer dat met de plannen voor het sociale kredietsysteem en de anti-utopie Black Mirror is weer iets dichterbij.

UIT DE NATIONALE PERS

Op filosofie.nl vonden we een korte beschouwing van de anatomie van AI een fantastische illustratie die in één oogopslag laat zien wat er allemaal nodig is om ervoor te zorgen dat wij onze bevelen kunnen uitdelen aan slimme apparaten.  Uit het artikel: “Zo leer je met een planetaire blik te kijken en wordt de discrepantie in de tijd zichtbaar: met je stemcommando bespaar je een paar seconden ten koste van grondstoffen die al miljoenen jaren oud zijn” (Tip van Marco Zondervan).

Hans Schnitzler schreef twee interessante artikelen waarin hij ageert tegen vooruitgangsdenken en tegen technologiebedrijven die je willen manipuleren. Ik ben er niet zeker van of hij gelijk heeft. Volgens mij haalt hij een paar dingen door elkaar, maar aan jullie om te oordelen. De artikelen zijn te vinden op Follow The Money en NRC. Beide sites hanteren een betaalmuur na een aantal artikelen, dus als je er niet bij kunt: sorry. Hetzelfde geldt voor dit artikel in NRC waarin het nieuwe rapport van het Rathenau instituut wordt besproken. In dit rapport wordt gewaarschuwd voor de schaduwkanten van virtuele en verhoogde werkelijkheden (tip van Ron Mélotte).

Het is altijd goed om gevoelige onderwerpen te vermijden tijdens het kerstdiner. De medewerkers van Facebook worden daarbij geholpen doordat ze hun familieleden kunnen doorverwijzen naar een chatbot. De chatbot geeft antwoord op moeilijke vragen over Facebook. Lees hier het artikel op nos.nl (Tip van Ruben van Ess).

FOTO

Wat een fantastisch interview met Gerard Cox in de Volkskrant. Niet vanwege Gerard Cox maar omdat Gerard Teletekst en internet moeiteloos door elkaar haalt en daarna internet samenvat met: ‘dat alomvattende gedoe.’ Prachtig. Internet? O, ja dat alomvattend gedoe.’

Meer over de creatieve nalatenschap van Teletekst hier. In de beperking toont zich de meester.

VIDEO’S

De komiek Sacha Baron Cohen, bekend van Ali G en Borat, doet een gepassioneerde oproep aan sociale media platformen in het algemeen en Mark Zuckerberg in het bijzonder (6 minuten). Voor wie ook nog meer bijtende, maar intelligente kritiek op Silicon Valley wil lezen, bevelen we dit artikel op The Baffler aan.

Op het IDFA was er veel aandacht voor de documentaire i-human, die volgens deze review niet voor gevorderden is. Dat betekent dat je zelf mag bepalen of de documentaire iets voor jou is.

Goede vriendin en mede-Bredanaar Barbara van den Bogaard van UmaMedia maakte de gratis documentaire Kenniswerk. Kijken (50 minuten).

BOEKEN

Ik las Geek Heresy van Kentaro Toyama. Interessant boek dat heel overtuigend uitlegt dat het mensen zijn die problemen oplossen in plaats van technologie. Met vele voorbeelden en met veel herhalingen ramt Kentaro zijn boodschap erin: het enige wat technologie doet is versterken! Goede organisaties worden betere organisaties met technologie. Bij slechte organisaties gebeurt er niets. Waarschuwing: het voelde wel een beetje als een leerboek.

BIJ FONTYS / VAN FONTYS

Het project Technology Impact Cycle Tool heeft een subsidie ‘gewonnen’ voor 2020. Dat betekent dat we kunnen doorbouwen aan de globale defacto standaard.

Het moral lab van Bart Wernaart en consorten stond uitgebreid beschreven in het Eindhovens Dagblad en op 28 november gaven Mark de Graaf en Eveline Wouters een Fontys for Society college over mens en technologie. Lees er hier meer over.