NIEUWSBRIEF #2

“JE KUNT JE BETER VRIJ VOELEN DAN MOOI!” – Maartje Laterveer in VN

Nieuwsbrief #2

UIT DE INTERNATIONALE PERS

Wat als de mensen opraken? We hebben al heel veel verhalen gehoord over onze exploderende bevolkingsgroei en hoe we op technologische oplossingen rekenen voor de enorme problemen die eraan komen. Maar wat als die voorspelde groei nu eens niet klopt? Dit artikel recenseert een boek (dat we nog niet gelezen hebben), dat een lege planeet voorspelt. Misschien toch wat voorzichtiger zijn, als we weer eens staan te praten over de planeet die vol raakt.

Brian Bishop is één van de snelste typisten ter wereld, transhumanist en hij heeft overgewicht. Hij streeft naar een designerbaby door proefpersonen te voorzien van genetisch gemanipuleerd sperma. In de balzak. Tel daarbij een financiering met crypto – valuta én een project genaamd VelociMouse en je hebt een geweldig artikel voor deze nieuwsbrief. Zeker als het allemaal te lezen is in het serieuze MIT Technology Review.

En, met dank aan Bart van de Weijer, het opzienbarende artikel over een nieuwe AI – oplossing die in staat is om zelf teksten te schrijven. Het systeem, dat ook wel deepfakes voor tekst genoemd wordt, is zo goed dat de bouwers / financiers (waaronder Elon Musk) besloten hebben om het niet op de markt te brengen uit angst voor misbruik. Publiciteitsstunt, of…. (ps. deze tekst heb ik zelf geschreven, nog wel).

UIT DE NATIONALE PERS

Interessant artikel over hoe we vervreemd raken van onszelf en intimiteit steeds schaarser wordt uit Vrij Nederland. Een artikel dat vooral vragen stelt, in plaats van antwoorden geeft. Altijd goed.

De huiskamer wordt slimmer, maar wat gebeurt er met al die data van die ‘slimme’ apparaten. Een artikel in de Volkskrant met een bijdrage van Colette Cuijpers van de Juridische Hogeschool én lid van de technofilosofie – community!

VIDEOS

Kunstenaar en techno-journalist (en held) James Bridle (auteur van New Dark Age) hield een Ted Talk over de nachtmerrie van kindervideo’s op YouTube en de ontmenselijking van acteurs door algoritmes. Vervreemdend, bizar, creepy én belangrijk.

Marco Zondervan tipte onderstaande gave visualisatie van het Internet der Dingen.

BOEKENTIP

Ik las Who Can You Trust van Rachel Botsman. Interessant boek omdat het aan de éne kant wijst op de vertrouwenscrisis. We vertrouwen onze instanties niet meer. Kerken, politici, de overheid, rechters, grote bedrijven en wetenschappers. Maar aan de andere kant hebben we meer vertrouwen dan ooit in de medemens. We rijden mee met onbekenden (Uber), laten vreemden in ons huis (AirBnB), daten door te swipen (Tinder) en kiezen de oppas via FindMyNannie.com. Dus, hoezo vertrouwenscrisis?

En daarna nog veel meer.

BIJ FONTYS / VAN FONTYS

Helpt je smartphone je om beter te studeren of juist niet? Ga je vaak naar de les, maar kijk je de hele tijd op Insta? Helpen die inzichten? De smart mobile studenten van de FH ICT worden in April weer uitgedaagd om een app te ontwikkelen die hun studiegedrag koppelt aan het gebruik van hun smartphone. Dit valt onder het Quantied Student Programma. Hier meer informatie.

Lorna Minkman poste een interessant artikel/verwijzing op LinkedIn waarin op een andere manier naar de hersens wordt gekeken. We zien de hersenen vaak als symbolen en/of een neuraal netwerk en zo worden ook de Machine Learning Tools ontworpen. Maar wat als dat nu eens niet blijkt te kloppen? Wat is er dan allemaal mogelijk.

Huub Prüst wees op de nieuwe Europese auteursrechtenwet met een artikel op nos.nl, hier een uitleg van de BBC en hier een uitgebreid achtergrond – verhaal dat Wired uitbracht in 2018 over hoe deze wet het internet kan veranderen! Het is nog vroeg, en het moet nog nationaal geïmplementeerd worden, maar de impact kan heel groot zijn, denk aan de GDPR. Ik denk een goede zaak. Ook op de langere termijn. Immers, regulering leidt tot innovatie.