NIEUWSBRIEF 19

“HAD MOTHER NATURE BEEN A REAL PARENT, SHE WOULD HAVE BEEN IN JAIL FOR CHILD ABUSE AND MURDER” – DON IHDE  

Nieuwsbrief #19

Dit is de tweewekelijkse technofilosofie-nieuwsbrief met een zorgvuldige, doch willekeurige selectie van de leukste/beste artikelen uit de (internationale) pers, boekentips, video’s, ontwikkelingen bij Fontys en (hierboven) een quote (zie ook deze column of deze heerlijke robot die quotes bedenkt). De bedoeling? Je inspireren, vermaken én aan het twijfelen brengen natuurlijk!

EEN VIS HERKENNEN AAN ZIJN VINGERS
Wanneer je maar tijd hebt voor één ding, adviseer ik je om je af te vragen waarom kunstmatige intelligentie een vis herkent aan zijn vingers? Waarom robots verkeerd in elkaar gezet worden? Waarom AI ijsjes verzint met namen die heel erg vies klinken? Het antwoord: het is nog niet zo gemakkelijk om kunstmatige intelligentie de juiste opdracht te geven. In deze video van 10 minuten geeft Janelle Shane een aantal voorbeelden die grappig zijn én aanzetten tot denken (Tip van Marco Zondervan).

Meer van de spreekster, een boek en prachtige voorbeelden op aiweirdness.com.

UIT DE INTERNATIONALE PERS

Nog een tip van Marco Zondervan: een mooi artikel op Wired.com over hoe AI die goed bedoeld is toch heel slecht kan uitpakken. AI wordt ook besproken op Mind Matters waar Roman Yampolskiy op een eenvoudige manier uitlegt waarom superintelligente computers altijd onbetrouwbaar zullen zijn. Immers, als je de besluiten van een superintelligente computers zou kunnen voorspellen, dan had je ze zelf ook kunnen nemen, en is de computer niet superintelligent.

Het begint er steeds meer op te lijken dat Instagram serieus werk maakt van het verbergen van likes. Overal raken influencers in paniek, maar of het ooit echt gaat gebeuren, is nog maar de vraag. Immers, worden sociale media zonder cijfers nog wel gebruikt? (Tip van Wietse Bijlsma)

Een paar maanden geleden schreven Maurits Martijn en Jesse Frederik van De Correspondent een artikel waarin ze openlijk twijfelen of online advertenties wel werken. Nu is er een vertaling voor de Engelstalige Correspondent met wat updates. Goed artikel. Brengt je aan het twijfelen, maar ik heb er ook veel vragen bij, zoals geldt dit ook voor kleine bedrijven? Mijn eigen bedrijf (hesje.com) heeft wél veel baat bij online advertenties. In het artikel zit een geweldige one-liner over Mad Men en Math Men. Alleen die is het lezen al waard.

UIT DE NATIONALE PERS

Een goed artikel in de Volkskrant over sociale media die misschien zelfdoding kunnen voorkomen. Werkt het? Is het wenselijk? Helpt het?

In 2011 toonde David Plotz al aan dat het eenvoudig was om in Facebook meerdere keren per maand jarig te zijn en dat je ‘Facebookvrienden’ je dan gedachteloos blijven feliciteren. Tot wel 3 keer per maand (artikel op Slate.com). Daarna kwam Facebook wel vaker negatief in het nieuws om maar eens een eufemisme te gebruiken. Maar dat betekent niet dat ze ons niet opnieuw kunnen verbazen. Wacht dacht u van een functionaliteit die u in staat stelt om vreemd te gaan (Secret Crush) of het verzamelen en exploiteren van menstruatiedata? Zie dit artikel van RTL Z.

FOTO

VIDEO’S

In plaats van een aantal video’s wijzen we je deze keer op Robin De Film, een interactieve animatiefilm vol met ethische dilemma’s rondom technologie. Eet een vegetariër wel of geen kweekvlees? Kun je verliefd worden op een algoritme? Leuk gedaan. Grasduinen maar!

Ik adviseer je om op Netflix op zoek te gaan naar de documentaire AlphaGo (tip van Andres Steijaart). Heerlijke documentaire over de computer (en het team achter computer) die de menselijke Go-spelers versloeg. Indrukwekkend staaltje AI. Indrukwekkend menselijk drama voor de verliezer. Daarna adviseer ik je dit artikel en bijbehorende PDF te lezen, waarin de presentaties van AlphaGo door de grote Gary Marcus worden bekritiseerd. En dan, een bakje thee, naar buiten staren, en zelf nadenken.

BOEKEN

Ik las het boek Nihilism and Technology van Nolen Gertz. Hij gebruikt het nihilisme van Nietzsche om een analyse te maken van de technologie die ons omringt. Taai boek, maar als je doorbijt is het zeker de moeite waard. Hij stelt de fundamentele vraag: als technologie de zaken beter maakt, moeten we dan niet eerst weten wat beter is? Verwacht echter geen vrolijkheid van Nolen Gertz.

Boeken zijn er om door te geven. Dus wil je dit boek, stuur me een mail, en ik stuur de eerste het boek op!

TECHNOFILOSOFIE ON TOUR

Op 21 november deden we mee aan Beyond Media in Tilburg
Op 26 november doen we een sessie bij Logistiek Heerlen
Op 27 november een sessie bij ETEC;
Op 10 december een sessie bij Canon
op 10 december een sessie voor het werkveld van Marketing Management

En in 2020 is ook alweer van alles gepland.

BIJ FONTYS / VAN FONTYS

Bart Wernaert bouwde – samen met anderen – een prachtig moral lab op de Dutch Design Week. Dit is de aftermovie (2.30 min).

De Technology Impact Cycle Tool is inmiddels in Beta en binnenkort gaan we testen. Wil je al een sneak-preview, check dan beta.tict.io

Op 20 november deed ik mee aan een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. Daar pleitte ik – samen met anderen – voor het belang van het nadenken over technologie. Voor technofilosofie! Ook maakte ik zonder de context zorgvuldig te schetsen een opmerking over een app waarmee we studenten gaan helpen om zich te concentreren op de  les in plaats van op hun telefoon. Die opmerking zorgde voor lichte consternatie op Twitter, wil je er meer van weten, dan check je dat op quantifiedstudent.nl of hier in een artikel op ScienceGuide.