NIEUWSBRIEF 18

“AS FLIES TO WANTON BOYS WE ARE TO TH’ GODS. THEY KILL US FOR THEIR SPORT” – SHAKESPEARE – KING LEAR, ACT 4,  

Nieuwsbrief #18

Dit is de tweewekelijkse technofilosofie-nieuwsbrief met een zorgvuldige, doch willekeurige selectie van de leukste/beste artikelen uit de (internationale) pers, boekentips, video’s, ontwikkelingen bij Fontys en (hierboven) een quote. De bedoeling? Je inspireren, vermaken én aan het twijfelen brengen natuurlijk!

ERIC CANTONA

Misschien dacht je bij het begin van deze nieuwsbrief: ‘wat een rare quote.’ Wat heeft dat te maken met technologie? Nou, best wel veel. De quote werd aangehaald door Eric Cantona tijdens de Champions League trekking in Monaco. In een bizarre, maar briljante beschouwing van een minuut verbindt hij technologische vooruitgang, het eeuwige leven en hoe dat zal leiden tot meer geweld en oorlogen. Daarna eindigt hij met: “Thank you. I love football.” Mijn advies: lees eerst dit artikel op QZ en bekijk daarna onderstaande video. Goed luisteren, want ook de ondertiteling van YouTube heeft moeite met het Engels van de Franse voetbalheld en filosoof.

UIT DE INTERNATIONALE PERS

Evgeny Morozov werkte een aantal jaar aan het bouwen van een soort alternatieve Google. Hij noemt het The Syllabus en het is een plaats waar je alleen maar gebaseerd op inhoud en niet op ‘clicks’ de allerbeste artikelen, boeken, podcasts, video’s en papers vindt. Voorlopig is het echter vooral een nieuwsbrief. Ik weet nog niet zeker of er echt veel intelligentie achter het systeem zit of dat Evgeny doet alsof om ons op de één of andere manier te ‘trollen.’ Hoe dan ook, de inhoud van de nieuwsbrief is interessant. Veel gelezen wordt de nieuwsbrief volgens mij echter niet, want ik kwam een warm aanbevolen video tegen die ‘al’ 114 views had.

Amerikaanse onderzoekers vonden in een onderzoek van acht jaar een relatie tussen luchtkwaliteit en gewelddadige criminaliteit. Ze concluderen dat een investering in betere luchtkwaliteit kan leiden tot een kostenbesparing van 1.4 miljard omdat er dan minder criminaliteit is. Het ging overigens alleen om gewelddadige criminaliteit. Niet om stelen. Ik had meteen een aantal vragen. Was dit geen toeval? Hoe zit het met oorzaak en gevolg? En hoe zit het The Walking Dead, een wereld met schone lucht én geweld? Het downloaden van het rapport kostte 35,95 dollar en daar haakte ik af.

Twitter stopt met politieke advertenties (zie deze Tweet). Dat is gewoon een heel goed besluit. Less is more. Soms is het beter om een losgeslagen systeem uit te zetten dan pleisters te blijven plakken, die weer nieuwe problemen geven. Het betekent dat de jongens uit Silicon Valley moesten toegeven dat soms problemen onoplosbaar zijn en, geloof me, dat is een grote én belangrijke stap.

Google heeft met zijn Adwords ‘onze’ woorden omgezet in geld. Daarom is cloud duurder dan sunny. Als je jezelf ooit weer eens afvraagt wat jouw woord waard is, dan hoef je alleen maar te Googlen. De artieste Pip Thornton maakt kassabonnetjes van klassieke gedichten op basis van de kosten van Google Adwords. Zo weten we precies wat een gedicht waard is.

Linguistic capitalism. Has Google become an all powerful usurer of language?

Seth Meijers heeft een nieuwe show op Netflix met een speciale knop waarmee je alle grappen over Trump kunt skippen. Hier het artikel op The Verge (tip van Ruben van Ess).

UIT DE NATIONALE PERS

Emma Curvers is een beetje klaar met alle ‘smartphonehaat’, zo schrijft ze in haar column. Ik vind dat ze zich niet heel goed heeft verdiept in het onderwerp. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen je smartphone en een aantal ‘verslavende’ apps, die moet je niet op één hoop gooien. Daarnaast kun je inderdaad veel gave dingen doen met je smartphone, maar dat neemt niet weg dat de meest bekeken content op YouTube al jaren kattenfilmpjes zijn. Maar goed, oordeel vooral zelf.

Minder schokkend nieuws: je wordt gevolgd als je op porno-sites surft. De meeste sites zijn lek en cookies van Facebook en Google houden je in de gaten. Zelfs je voorkeuren zijn niet veilig stelt dit artikel in het AD. Nu is het wachten op die éne hack waarna je op internet de naam van je collega kunt invullen en dan een keurig lijstje krijgt met voorkeuren. Dat wordt een populair gezelschapsspel op kantoor.

FOTO

Talk to Transformer is een neurologisch netwerk dat in staat is om zinnen af te maken. Het netwerk raadt ook de volgende zinnen en doet dat best wel goed. Dezelfde techniek zie je ook als je gewoon als een gek op gesuggereerde woorden klikt op je iPhone. Dan worden er best mooie zinnen gemaakt, maar soms gaat het ook mis. Pas sms’te ik (jawel) iemand met de tekst: ‘even plannen maken voor vnvd!’ en mijn iPhone maakte ervan: ‘even plannen maken VN-Vredesmacht.’ Dat was toch echt een lichte overschatting van mijn invloed.

En wat zou de uitvinder van de autocorrect hier allemaal van vinden?

VIDEO’S

Wij mensen zijn ingewikkelde wezens. Hier staat bijvoorbeeld een mooie opsomming van al onze cognitieve vooroordelen. Dat ziet er moeilijk uit. Maar dat betekent niet dat we redelijk eenvoudige te manipuleren zijn. Marco Zondervan wees ons op onderstaande geanimeerde video waarin dat perfect uitgelegd wordt door Robert Cialdini.

BOEK

Ik las Origin van Dan Brown. Het is een typische Dan Brown-thriller. Houterige personages, ongeloofwaardig plot (met een wel heel slimme AI), te dik, ver onder mijn niveau en dus onmogelijk om weg te leggen. Snel uitgelezen. Het enige wat ik er van geleerd heb, is dat ik boeken van Dan Brown stiekem lekker vind.

Ook las ik Hoe word ik succesvoller dan mijn collega’s van Rob Urgert en Joep van Deudekom. Hier is de PDF. Best leuk, en er zitten heel veel onderzoeken in die je laten nadenken over alle tekortkomingen van data. Ik heb er veel voorbeelden voor workshops uitgehaald. Overigens ben ik al succesvoller dan mijn collega’s. Jij toch ook?

TECHNOFILOSOFIE ON TOUR

Op 6 november spraken we bij DAIR
Op 13 november doen we een Comedy Class in de LocHal
Op 14 november doen we een sessie bij DADD
Op 21 november doen we mee aan Beyond Media in Tilburg
Op 26 november een sessie bij Logistiek Heerlen
Op 2 december de technofilosofie-cursussen bij ETEC
Op 10 december een sessie bij Canon
op 10 december een sessie voor het werkveld van Marketing Management

En in 2020 is ook alweer van alles gepland.

BIJ FONTYS / VAN FONTYS

Op 30 – 31 oktober en 1 november deden we de Masterclasses in Seats2Meet. In totaal 108 mensen volgden één of meerdere modules. De onderwerpen waren Algemeen, Aandacht, Data, AI, Werkelijkheid en Platform. De reacties waren heel positief. Technofilosofie is hot. Alle presentaties en gegevens worden gedeeld, maar pas komende week. Was u niet op de bijeenkomsten, check dan technofilosofie.com voor alle materialen.

De Technology Impact Cycle Tool is inmiddels in Beta en binnenkort gaan we testen. Wil je al een sneak-preview, check dan beta.tict.io

Op de Onderwijsdagen stond een student van de Design Academy, die samen met medewerkers van Fontys impressies heeft gemaakt van geheel nieuwe toetsenborden voor kinderen. Dat wordt hoog tijd, zeker als je weet dat ‘QWERTY’ bedacht is om juist niet te stel te kunnen typen. Haar naam is Marie Panken, eind dit jaar is het definitieve project af.