NIEUWSBRIEF #16

“VROEGER LAS JE DE KRANT. NU WORD JE DOOR DE KRANT GELEZEN” – MAXIM FEBRUARI   

Nieuwsbrief #16

Dit is de tweewekelijkse technofilosofie-nieuwsbrief met een zorgvuldige, doch willekeurige selectie van de leukste/beste artikelen uit de (internationale) pers, boekentips, video’s, ontwikkelingen bij Fontys en (hierboven) een quote. De bedoeling? Je inspireren, vermaken én aan het twijfelen brengen natuurlijk!

FRANK KOLKMAN

Wanneer je maar tijd hebt voor één ding, bekijk dan het werk van de Nederlandse ontwerper Frank Kolkman. Zijn werk omvat onder meer een synthetische hoorn van een neushoorn, een do-it-yourself operatierobot en een droommachine. Leuk om rond te kijken in de vreemde, maar vaak ook veelbetekenende ideeën van deze Nederlandse ontwerper.

UIT DE INTERNATIONALE PERS

Op de website Vox.com stond een interessant artikel waarin een journalist zich afvraagt of dit de belangrijkste eeuw is in de geschiedenis van de mensheid. Dat zou best kunnen, alhoewel de 22ste eeuw ook heel belangrijk schijnt te worden, heb ik horen zeggen.

Wat moeten we hier nu weer van denken: Een airbag-helm die opblaast op het moment dat je van de fiets valt. Voor maar 300 euro. Het lijkt een goed idee, maar ik heb er een dubbel gevoel bij. Waarom weet ik nog niet. Misschien omdat het er zo belachelijk uit ziet (tip: Ron Limborgh).

De discussie met betrekking tot gezichtsherkenning gaat vaak over de relatie tussen burgers en de overheid, maar nu de software beter en goedkoper wordt, verandert de discussie. Wat als scholen ook gezichten kunnen herkennen? En festivals? Voetbalclubs? Huiseigenaren? En ga zo maar door. Daar zitten de meeste mensen niet op te wachten en dus ontstaat er een tegenbeweging, zoals we lezen in dit artikelvan MIT Technology review. Dezelfde tegenbeweging lijkt ook op gang te zijn als het om voice-assistants gaat, zoals de Amazon Echo. Zie daarover dit goede artikel uit de Guardian (tip van Ruben van Ess).

We weten dat technologie leidt tot een nieuwe manier van nadenken over ons rechtssysteem. Op technofilosofie.com staan er een aantal artikelen over. Maar dat je ook veroordeeld kunt worden tot een schadevergoeding omdat je de verkeerde emoticons hebt gebruikt, was nieuw voor mij. En dat is raar, want het bijbehorende artikel, is uit 2017.

UIT DE NATIONALE PERS

Deze nieuwsbrief heeft soms een beetje een negatieve toon met al die artikelen over bedrijven die data stelen, klimaatopwarming, privacyregels, spionage, tegenvallende computers en ga zo maar door. Maar technologie doet natuurlijk meestal fantastische dingen. Lees dit artikel maar eens van RTL Z over de manier waarop technologie de Oktoberfesten mogelijk maakt. Dan zie je pas hoe belangrijk technologie echt is (tip van Bart van de Weijer).

In het NRC (achter de betaalmuur na vijf artikelen) stond een verhaal van Stine Jensen over de jacht op likes en wat je ertegen kunt doen. Niet heel nieuw allemaal, wel goed geformuleerd. Ook het artikel in De Volkskrant over de opkomst van GoFundMe vond ik erg interessant. Wat is nu eigenlijk een goed doel?

Tijdens de Dutch Design Week is er een interessant project waarbij je je kunt inschrijven om 835 privacy-regels voor te lezen (elke dag van 11.00 uur s’morgens tot acht uur ‘s avonds) die vervolgens in één klik van 0,0146 seconde zullen worden geaccepteerd.

In Vrij Nederland een uitgebreid interview met Maxim Februari, één van de interessantste denkers over data en digitalisering.

Maxim Februari: ‘Vroeger las je de krant, nu word je door de krant gelezen’

FOTO

Geef een computer miljoenen foto’s van auto’s en vraag: bedenk eens een nieuwe auto. Dan krijg je dit. Knap, maar ook een beetje saai. Deze foto’s tonen aan dat de verbeeldingskracht van de computer vooralsnog vaak een saaie variatie op het verleden is.

VIDEO’S

Jaron Lanier was ooit een pionier op het gebied van VR maar is inmiddels, vind ik, één van de interessantste denkers over onze digitale maatschappij. Zijn mening over data en sociale media formuleerde hij in dit boek, maar je kunt ook deze drie korte video’s bekijken in een nieuwe videoserie van de NY Times.

Twee weken geleden hadden we het over Generative Adversarial Networks: computers met verbeeldingskracht die zaken kunnen verzinnen, en waarmee je fantastische dingen kunt doen. Of juist hele slechte dingen, zoals Fake News. Een mooi voorbeeld is digital puppetry. Daarmee kun je jezelf op een video laten dansen als een hele goede danser. Dat verklaart, waarschijnlijk, waarom ik tijdens de slotscène van Disney’s Alladin dacht: wat kan iedereen toch goed dansen. Niet dus. Een GAN aan het werk. Fake!

BOEK

Ik las Soonish van Kelly en Zach Weinersmith. Het boek doet een gedegen studie naar nieuwe technologische trends waarschijnlijkheid dat die werkelijkheid worden. Deze studie wordt afgewisseld met melige grappen en nog meligere cartoons. Beetje vreemd, supernerdy. Maar goed, er staan wel een hoop interessante observaties in.

BIJ FONTYS / VAN FONTYS

Zoals al eerder aangekondigd, doet Bart Wernaart een supertof project tijdens de Dutch Design Week. Bezoekers worden bewust gemaakt van kwesties rond ethiek en kunstmatige intelligentie, door zelf uitgedaagd te worden een AI te trainen. Lees er hier meer over, of beter bezoek de DDW.

Christien Bok van Surfnet schreef een artikel in Scienceguide over het gebruik van data voor studenten.