NIEUWSBRIEF #14

“Everyone is born a genius, but the process of living degeniuses them” – R. Buckminster Fuller   

Nieuwsbrief #14

Dit is de tweewekelijkse technofilosofie-nieuwsbrief met een zorgvuldige, doch willekeurige selectie van de leukste/beste artikelen uit de (internationale) pers, boekentips, video’s, ontwikkelingen bij Fontys en (hierboven) een quote. De bedoeling? Je inspireren, vermaken én aan het twijfelen brengen natuurlijk!

‘ VR IS BULLSHIT’

Wanneer je maar tijd hebt voor één ding, adviseer ik dit artikel van Douglas Rushkoff over Vitual Reality en Augmented Reality. Rushkoff is een criticus van alles wat uit Silicon Valley komt, maar hij maakt een paar valide punten. Ben jij zo iemand die, net als ik,  dacht dat VR kan helpen om begrip te kweken voor zieken/soldaten/vluchtelingen/daklozen door hun situatie te simuleren, lees dan vooral dit artikel.

UIT DE INTERNATIONALE PERS

Ik schreef afgelopen vrijdag een column over emoticons, oma’s en appeltaart. Die column was gedeeltelijk geïnspireerd door dit artikel waarin een boek besproken wordt over internettaal. Online taal is volgens de schrijfster een betere taal. Oordeel zelf. Overigens wees Danny Bloks mij op kunstmatige intelligentie die onduidelijke beelden van beveiligingscamera’s (bijvoorbeeld van gezichten) weer scherp kan maken. Maar werkt dat wel? Boing Boing liet ze los op emoticons. De resultaten zijn verontrustend.

AI increases the resolution of emoji, turning them into horrifying creatures

Je hoort vaak dat onze banen straks weg-geautomatiseerd worden. Maar wat als zou blijken dat dat allemaal tegen gaat vallen? Dat voorspellen echt moeilijk is, zeker als het om de toekomst gaat? Dit artikel van de Economist bespreekt het scenario van de robotrevolutie die nooit tot stand kwam. Maar voor het geval de Economist ernaast zit, wijzen we je op een lijst van de BBC met 100 zaken die de beroepen van de toekomst gaan beïnvloeden!

UIT DE NATIONALE PERS

Facebook en Instagram experimenteren steeds uitgebreider met het afschaffen van ‘likes’ (artikel Volkskrant). De vraag is waarom? Immers het tellen van likes is een belangrijk element in het verslavingsontwerp van Facebook en Instagram. In deze column betoogde ik al dat het leven op sociale media een verslavend spelletje is. Waarom dan toch afschaffen? Omdat het aantal terugloopt, misschien? Of zijn deze bedrijven echt hun leven aan het beteren?

Alles wat datadriven is, is een slecht idee. Data gebruiken is prima, maar dan moet je juist harder nadenken, niet minder hard. Een mooie verzameling van gemanipuleerde grafieken staat in dit artikel op LinkedIn van Martin van Bers van de Gemeente Tilburg.

Thijs Pepping schreef met twee anderen dit artikel in de Volkskrant over onze grip op onze identiteit. Iets wat we beter niet aan de technologiebedrijven kunnen overlaten.

FOTO

Ik ben begonnen in het boek Soonish over Emerging Technologies, met complexe hoofdstukken over geavanceerde nucleaire technologie die afgewisseld worden met melige cartoons, zoals hieronder. Officieel Nerd-proof en ook nog actueel, gezien de branden in Brazilië.

VIDEO’S

De afleveringen van PowNed / TMI over aandacht (uitzending gemist) zijn zeker de moeite waard. De filmpjes zijn snel, informatief en grappig (als deze humor je ding is). Mijn zoon, 12, is in ieder geval een fan.

Het is, denk ik, een beetje off-topic maar ik ben de laatste tijd verslaafd aan filmpjes van volwassen mannen die Styrofoamvliegtuigjes door een sporthal gooien. Hypnotiserend, en sinds ik er naar kijken, suggereert YouTube steeds nieuwe filmpjes. Dat is dan weer wel on-topic.

Don with the Wind! Ik vraag vaak aan studenten of ze denken dat technologie dé oplossing is voor klimaatproblemen. Die vraag zal minder vaak positief beantwoord gaan worden, nu The Don zich ermee bemoeit.

BOEK
Ik las het boek Biohacking van Peter Joosten. Heel interessant boek waarin hij  heel gestructureerd uitlegt wat er allemaal in zijn wereld speelt en wat al die terminologie nu precies betekent. Al die informatie wordt overgoten met leuke voorbeelden en eigen ervaringen. Peter schrijft namelijk niet alleen over Biohacking, hij doet het zelf ook.

TECHNOFILOSOFIE ON TOUR

Op 19 september doen we een sessie op de Kadenza Kennisdag;
Op 19 september doen we een sessie bij PanCompany
Op 20 september een sessie voor de iAdviseGroup;
Op 24 september een sessie bij de minor Your Future Work
Op 8 oktober een app -sessie voor het werkveld
Op 13 oktober presenteren we de Quantified Student App in Chicago
Op 22 oktober doen we een sessie bij een bedrijvensessie in Deventer
Op 14 november doen we een sessie bij DADD
Op 10 december een sessie bij Canon

BIJ FONTYS / VAN FONTYS

We zijn weer gestart met het aan het werk zetten van studenten. De volgende projecten zijn afgetrapt:

  1. Een stagiair onderzoekt hoe je écht slimme vergaderkamers maakt;
  2. Een afstudeerder bouwt een ethische chatbot;
  3. Een afstudeerder bouwt een Tec 4 Society kennisplatform;
  4. Twee groepen studenten ontwerpen een chatbot die je helpt om je relatie met je telefoon te managen;
  5. Drie groep studenten gebruiken screentime data om je bewust te maken van de invloed van je telefoon op je studie.

We organiseren op 30-31 oktober en 1 november drie dagen lang masterclasses technofilosofie. Alle informatie staat hier. Inschrijven is gratis, je kunt minimaal één module en maximaal twee modules kiezen. Schrijf je snel in, neem iemand mee, maar vergeet niet: vol = vol!