NIEUWSBRIEF #12

”It’s life Jim, but not as we know it” – The Firm 

Nieuwsbrief #12

Dit is de tweewekelijkse technofilosofie-nieuwsbrief met een zorgvuldige, doch willekeurige selectie van de leukste/beste artikelen uit de (internationale) pers, boekentips, video’s, ontwikkelingen bij Fontys en (hierboven) een quote. De bedoeling? Je inspireren, vermaken én aan het twijfelen brengen natuurlijk!

DEEPNUDE

Wanneer u maar tijd heeft voor één ding, lees dan dit artikel over een nieuwe vorm van deepfakes. Nick Clegg van Facebook  (verderop in deze nieuwsbrief komen we hem nog tegen) maakt in een interview verschil tussen cheapfakes (crappy manieren om iets te ‘faken’) en deepfakes (hoogwaardige manieren om iets te faken). In dat geval is de software Deepnude een echte deepfake. Je uploadt een foto van iemand met kleren, en de software berekent de naakte variant. De maker noemt zichzelf geen gluurder, maar tech-enthousiasteling. Right!

Update: de software is inmiddels offline (artikel op AD) maar ik heb het geprobeerd en het werkt!

Tyra Banks voor en na een sessie met DeepNude.

UIT DE INTERNATIONALE PERS

De plannen van Facebook met cryptovaluta Libra waren natuurlijk hét nieuws van de afgelopen weken. Dit artikel op Wired geeft een prima uitleg en duiding. Dit artikel van Forbes vult aan met een aantal extra (positieve) argumenten.

Op technofilosofie.com/privacy verzamelen we slimme manieren om je pricacy te beschermen. Dat gaat van 3d-maskers naar fitbit-schommels, tot manieren om een willekeurig socialmediaprofiel te maken. Een nieuwe manier om advertentie-trackers te omzeilen werd gepresenteerd door Firefox. Je kunt daar kiezen voor een profiel (hypebeast, doomsday, influencer, filthy rich) en vervolgens stort de website de cookies van 100 andere websites vol. Tof. Hier een artikel daarover op Variety. Overigens wees Bart van de Weijer mij op de nieuwe optie van Google om je data automatisch na 3 maanden te verwijderen. Wat ik dan weer interessant vind, is om te weten of de conclusies, die uit je data zijn getrokken ook verwijderd worden. Ik denk van niet.

Peter Joosten (die van Project Leven) wees me op een video van de Russische biohacker/bioartist Vladimir Kaigorodov die, gezeten in badkuip met een schapenmasker op, zichzelf injecteert met het DNA van het beroemde kloonschaap Dolly. Dat is zo vreemd, en ergens toch relevant, zodat het perfect is voor deze nieuwsbrief (met hier uitleg op biohackinfo.com).

Voor iedereen die heel snel van alles wil weten over plantaardig ‘vlees’ en de onmogelijke Whopper van de Burger King, is dit een heel goed artikel (op Next Nature). Lees daar ook over het voedsel van de toekomst en de bijbehorende expositie. Heb je zelf binnenkort een conferentie en wil je gaaf overkomen en heb je nog wat geld over dan kun je ook de Bistro-in-Vitro-voedselkar bestellen met kweekvlees.

En, tenslotte ging directeur (en held) Tristan Harris van het Centre for Humane Technologie in gesprek met de Amerikaanse Senaat. Een inhoudelijk verslag met rijk geïllustreerde argumenten, staat hier (Gizmodo). Let ook op de vrouw op de achtergrond op de foto in het artikel. Die heeft het stukje over manipulatie door social media nog niet begrepen.

UIT DE NATIONALE PERS

Als je in een wijk woont die gekocht is door Google ben je dan een inwoner of een proefdier in een laboratorium? Als je koeien melkt met een robot, maar je hebt geen toegang tot de data, kun je dan je wel je verantwoordelijkheid nemen? Marco Zondervan wees ons op twee interessante artikelen die het vergaande belang van eigenaarschap van data illustreren. Dat gaat veel verder dan persoonsgegevens. Kort gezegd: data-eigenaarschap moet liggen bij mensen die de ‘juiste problemen’ willen oplossen. Een artikel stond op WAAG over een stadsproject van Google (Sidewalk Labs) en eentje in de Groene over ‘datagriërs‘;

Stel je heet Sjarrel de Charon. Dat is best grappig, toch? Vrolijke naam. Dat past eigenlijk niet bij iemand die content moderator is op Facebook en gespecialiseerd is in mensen die in zichzelf snijden om aandacht te krijgen. Goed stuk van Linda Duits van Bits of Freedom.

Hét nationale nieuws van de afgelopen weken was misschien wel het app-verbod op de fiets. Dat leidde natuurlijk tot interviews met fietsers, gesprekjes met de politie en een explosief toegenomen verkoop van smartphonehouders (artikel op RTL Z). Het leidde echter nog niet tot een discussie over waarom we die telefoon maar niet los kunnen laten in druk verkeer.

FOTO 

In de nieuwsbrief van Next Nature Network stuitte ik op deze foto van AI-Da, een humanoïde, robot-portrettekenaar. Meer informatie, ook over een expositie, vind je op ‘haar’ eigen website.

VIDEO’S

Een interview van Nieuwsuur met Nick Clegg, topadviseur van Facebook. Mijn gevoel is dat Nick nog steeds een beetje in de ontkenningsfase zit, maar oordeelt u zelf (14 minuten).

Deze kunstinstallatie van Dries De Poortere is een automaat waarmee je instagram-likes kunt kopen (0.40- seconden)

Oké, ik ben een enorme fan van John Oliver, dus ik vind zijn video’s al snel leuk, diep, inzichtelijk en gewoon gaaf. Maar deze, over e-commerce en Amazon is een absolute must voor iedereen die wel eens iets online bestelt. Iedereen dus (21 fantastische minuten!).

BOEK

Ik las, als lid van het Next Nature Network het boek Next Nature van Koert van Mensvoort. In het boek zet Koert alle inzichten die hij op allerlei manieren uitdraagt, nog eens netjes op een rijtje. Lekker om te lezen en vol met interessante omdraaiingen. Bijvoorbeeld, dat er alleen maar ongerepte stranden zijn, als mensen ze hebben aangeharkt, anders liggen ze vol met plastic. O, ironie.

BIJ FONTYS / VAN FONTYS

Janienke Sturm, lector Mens en Technologie, wees op dit interessante rapport (link naar website met rapport) over de toekomst van AI (PDF, 97 pagina’s, voor op het strand). En, er verscheen ook een rapport van de EU met ethical guidelines voor AI.

Er was een bijeenkomst in de LocHal in Tilburg over opvoeden in een digitale wereld met o.a. Colette Cuijpers en vragen als: zou u likes kopen voor uw kinderen, zodat ze populairder worden?

Het project ‘May I have Your Attention Please?’ waarin studenten onderzoeken hoe je met je smartphone de balans kunt herstellen tussen je smartphone en je studie, gaat meteen na de zomer van start in twee minors. Later meer.