NIEUWSBRIEF #11

”Een kind kan de was doen (een robot niet)” – Robert Went 

Nieuwsbrief #11

Dit is de tweewekelijkse technofilosofie-nieuwsbrief met een zorgvuldige, doch willekeurige selectie van de leukste/beste artikelen uit de (internationale) pers, boekentips, video’s, ontwikkelingen bij Fontys en (hierboven) een quote. De bedoeling? Je inspireren, vermaken én aan het twijfelen brengen natuurlijk!

NERDS IN PARADISE

Wanneer je weinig tijd hebt, bekijk dan dit stukje huisvlijt over onze maatschappij die gemodelleerd is naar de inzichten van witte, jonge, technische, veelal Amerikaanse ingenieursmannen. Nerds dus.

UIT DE INTERNATIONALE PERS

Laten we beginnen met een lekkere dosis dystopie. We maakten een paar weken geleden een ‘samenduiding’ van het boek van Soshana Zuboff. Deze Amerikaanse auteur beweert dat technologiebedrijven streven naar het omzetten van elk menselijk gedrag in data. Deze data worden dan weer gebruikt om gedrag te voorspellen en te manipuleren. De afgelopen weken zagen we een paar artikelen over deze ontwikkeling. Dit artikel op The Verge gaat in op de geheimen die bedrijven uit ons stemgeluid kunnen halen (leuk als je een Google Home in huis hebt). Dit artikel uit Financial Times (wel even registreren) laat zien wat er te leren valt door iemand digitaal in de ogen te kijken. En voor wie dat nog niet genoeg is, hebben we ook nog dit artikel op SupChina over hoofdbanden die de hersengolven en daarmee de aandacht van de leerlingen meten en – lekker transparant – op een dashboard laten zien (tip van Erdinç Saçan).

Vind je privacy belangrijk? Natuurlijk! Dan is het tijd om goed na te denken over op welke manier je anoniem wilt browsen. Op dat gebied zijn er veel ontwikkelingen. Dit goede artikel op Wired zet ze op een rijtje. Voor wie wil weten wat zijn slimme apparaatjes in zijn huis allemaal stiekem verklappen aan anderen, bouwde Princeton de IoT – Inspector. Open Source. Gratis.

UIT DE NATIONALE PERS

Twitter is een dankbare bron voor onderzoekers. Vooral omdat de data zo toegankelijk zijn en eenvoudig om te doorzoeken maar dat maakt ze nog niet tot een waardevolle bron. Ze vormen geen spiegel, eerder een lachspiegel volgens dit artikel in de Volkskrant. Of zoals René van der Gijp ooit concludeerde over een Twitterrel rondom zijn persoon: “ik zit niet op Twitter, dus wat mij betreft is er geen rel. Althans, er stond niemand voor mijn deur.”

Ik las weer een hoop artikelen over verslaving aan social media en de relatie met onze smartphone. Zo wees iemand mij via social media (o, ironie) op de website overmijnlike.com, ik las een goed artikel in NRC over de impact van de smartphone met 3 mooie conclusies: smartphone-jongeren zijn (1) braver, (2) betrokkener en (3) gestrester. Daarnaast denken ze zelf ook veel na over hun relatie met technologie. Een goede zaak, lijkt mij! En, als laatste, lekker tegendraads, een pleidooi voor meer selfies (in de Volkskrant).

Tenslotte, voor mensen zoals ik, die geloven dat appen het nieuwe roken is, hier een artikel op RTL Z dat een vergelijking trekt tussen filtersigaretten en de privacy-maatregelen van Google en Facebook. Schone schijn, inderdaad (Tip van Ruben van Ess).

MEME

Afbeeldingsresultaat voor phone booth toilet meme

VIDEO’S

Ik weet niet hoe het met u is, maar als ik naar onderstaand filmpje kijk voel ik van alles en ben ik vóór de robot (2.42 min).

https://www.youtube.com/watch?v=CAoegG_k2_A

Trevor Noah van de Daily Show legt even haarfijn uit wat 5G is, waarom het belangrijk is, en waarom Amerika aan het verliezen is (6 min).

Documentaire (21 minuten) van overmijnlike.com over social media gebruik.

BOEK

Ik las The Game van Alessandro Baricco. Een soort archeologische zoektocht naar de impact van digitalisering op onze maatschappij. Ik las er een hele hoop nieuwe inzichten in en de meest fantastische – en originele – beschrijving van het fenomeen Fake News. Ook vond ik het leuk om te lezen hoe Baricco de verbinding legt tussen Space Invaders (het eerste spelletje) en hoe alles later een spelletje werd. Van likes verzamelen tot een restaurant boeken. Zijn observaties over beweging, het einde van de twintigste eeuw en post-digitaal (gaat te ver om dat uit te leggen) zijn de moeite waard.

Overigens, boeken zijn er om door te geven. Dus wil je dit boek, stuur me een mail, en ik stuur de eerste het boek op!

BIJ FONTYS / VAN FONTYS

Erdinç Saçan schreef een inzichtelijk artikel op Marketing Facts over de status van Blockchain.

Op 13 juni was er de Aan Tafel Sessie over verslaving aan social media met input van mijn persoon en Herm Kisjes van Fontys. Hij is mede-auteur van het boek Socialbesitas wat ik nu aan het lezen ben.

Onderzoek: We hebben weer aardig wat stappen gezet op het gebied van de technoloie impact toolkit. Op deze pagina op www.technofilosofie.com kun je volgen wat we aan het doen zijn. En hier de voortgang/aankondiging van het andere traject rondom ethiek en data.

TENSLOTTE

Je mag deze nieuwsbrief gewoon doorsturen. Wil jij of anderen zich abonneren? Dat is gratis en kan hier. Als je vragen hebt, mail me dan op rens@technofilosofie.com

Heb jij en artikel, een tip, een boek of een quote die je wil bijdragen? Mail me dan op rens@technofilosofie.com.

Deze nieuwsbrief verschijnt elke twee weken op maandag!