FUTURE JOBS

Oké ik ben een romanticus, dus ik vind dat dé rol van het onderwijs is om mensen voor te bereiden op een zinvol leven. Niet op zoiets triviaals als een baan. Echter, mijn werkgever, Fontys is ingericht om studenten voor te bereiden op een baan. Dat zie je terug in werkveldadviesraden, in termen als startkwalificaties, beroepsprofielen, en ga zo maar door.

Echter, die maatschappij en dus ook de banen zijn constant in beweging en die verandering gaat alleen maar sneller. Studenten, zeker die van het HBO, lijken zich daar nog het meest zorgen om te maken. Immers, ze leven volgens de afspraak die met zijn allen gemaakt hebben: Eerst een goede opleiding -> dan een goede baan -> dan geld -> (een mooie partner) en dan geluk. Daarom doen ze zo hun best op school, om hun startbewijs naar geluk te halen.

Maar ja, wat, als er nu straks geen banen meer zijn? Of banen waar ze niet voor geleerd hebben? Of wat als straks diploma’s hun waarde verliezen. Wat dan? Studenten van nu maken zich daar zorgen om. Ze zijn ambitieus en angstig en dus krijg ik vaak de vraag: oké, oké, bedankt voor deze toekomstvisie, maar welke baan moet ik dan wél nemen?

Er zijn drie mogelijke antwoorden:

Een baan die past bij onze nieuwe wereld.
Technologische ontwikkelingen maken sommige banen overbodig, maar scheppen weer andere banen. De grote vraag is natuurlijk hoe en in welke mate. Er zijn voldoende sites te vinden die toekomstige banen voorspellen. Bijvoorbeeld hier of hier. En die vallen weer uiteen in twee categorieën. Banen, die je je best kunt voorstellen en waar je nu al in een light variant mee kunt starten. Voorbeelden:

  1. Personal IT Consultant -> Iemand die je coacht over de beste technologie voor jou.
  2. Personal Data Coach ->  In de toekomst verzamel je steeds data over jezelf. Een tracker houdt je slaap bij, je weegschaal meet je gewicht en vetpercentage, je stappen, je hartslag, je stressnivo’s, hoeveel tijd je doorbrengt waar, online, en ga zo maar door. In zo’n toekomst heb je behoefte aan iemand die naar jouw data kijkt, combinaties legt, en jou suggesties geeft over wat je moet doen. Jouw Persoonlijke Data Coach.

En beroepen die er waarschijnlijk wel komen, maar waar je niet zoveel mee kan omdat ze wachten op andere technologische ontwikkelingen, zoals drone manager, super baby designer, privacy beschermer, gen programmeur of service monteur van zelfrijdende auto’s.

Een baan die niet verdwijnt

Een andere optie is om op zoek te gaan naar een baan die niet verdwijnt. Dat is lastig want hooggeschoolde mensen verdienen veel geld. Dat klinkt goed, maar dat maakt ze ook aantrekkelijk om te vervangen door technologie. Hoe duurder de medewerker, hoe beter de business case. De allerbeste baan is dus een moeilijke baan (liefst cognitief (met je hoofdje) én motorisch (met je handjes) waar je goed voor betaald krijgt, maar geen droog brood in te verdienen is. Een goed voorbeeld is archeoloog.

Wat je ook kunt doen is je richten op ouderwets vakmanschap. Er is weliswaar een ‘Personal Computer’ variant van de robot (Baxter), maar het zal naar verwachting nog lang duren voor Baxter de vervanger is van de electriciën of de loodgieter, timmerman of stucadoor. De ironie is dat in onze door technologie voortgedreven maatschappij deze vakmannen in de toekomst wel eens de tarieven kunnen gaan rekenen van de IT-consultants van nu. Maar ja, dan komen er hopelijk meer stucadoors en dan daalt de prijs weer. Banen vol beweging, die niet al te goed betalen, goede keuze. Mijn dochter, 13, mikt op dierenpolitie. Ik ben voor!

Bizarro Banen
Een derde optie, en veruit de gaafste, de Bizarro Banen (link Wikipedia).  Toen electrisch licht voor iedereen betaalbaar werd, werden kaarsen in één keer weer iets voor rijken én hip. Terwijl kaarslicht voorheen voor de armen was. Nu alle muziek streaming en ‘vloeibaar’ wordt, komt er ook weer behoefte aan Vinyl. De opkomst van technologie leidt heel vaak tot een dergelijke tegenreactie en dat leidt weer tot nieuwe mogelijkheden en banen. Het bizarro – effect. Ik ben altijd op zoek naar bizarro banen, dus als jij dit soort banen kent, laat het hieronder weten.

O ja, en dan is er nog het basisinkomen. Iedereen krijgt een bedrag om van te leven en wat je meer verdient mag je houden. Wel je talenten inzetten en niet de stress. Los van de vraag of het basisinkomen er ooit gaat komen, is het ook maar zeer de vraag wat dan de basis is. Zeker in een wereld waarin technologie (en geld) geluk, gezondheid en een hoge leeftijd steeds beter mogelijk maken. Studenten die geloven in het basisinkomen, kunnen maar beter op zoek gaan naar hun echte talenten en niet de talenten waarmee ze denken het meest te kunnen verdienen in onze huidige maatschappij.

O ja, en hier nog een lijst van de BBC met de 100 zaken die de toekomst van onze beroepen gaat beïnvloeden. Zeggen ze!

Laatste wijziging: 3-3-20

De tekst mag u vrij gebruiken, de links en afbeeldingen niet altijd.

Geef een reactie