DATA

Misschien denk jij niet zoveel na over data. Of misschien zie jij data als een manier om je bedrijfsprocessen te optimaliseren. Of denk je vooral na over privacy. Of misschien vind je het handig dat technologie weet wie je bent, en denk je er verder eigenlijk nooit over na. Of interesseert het je echt helemaal niets, je hebt betere dingen te doen.

In alle bovenstaande gevallen adviseer ik je toch om eens na te denken over data en niet alleen om de redenen die hierboven staan. Data is namelijk heel ons leven aan het veranderen en dat gaat nog veel verder. Er zijn zelfs filosofen, zoals Yuri Harari die geloven in dataisme als opvolger van het humanisme. Dataism beweert dat het universum bestaat uit datastromen en in dat universum wordt alles (ook mensen) alleen maar worden beoordeeld op hun bijdrage aan die datastromen. Klinkt abstract? Is het ook een beetje, en nog ver weg, maar ook al heel voelbaar in onze maatschappij. Daarom is het tijd om er dieper over na te denken.

Dat doen we op technofilosofie.com middels de onderstaande long reads. Die helpen je, hopen we, om een weg te vinden in een wereld waarin data steeds belangrijker wordt én waarin technologie je straks beter kent, dan jij jezelf.

De maatschappij verandert snel, technologie helemaal, en onze long reads wijzigen dus ook regelmatig. De long reads weerspiegelen onze zoektocht,  dus als jij iets toe te voegen hebt, laat het ons weten.

De verhalen zijn allemaal onder Creative Commons Licentie, de links lang niet altijd.